Foto: Jānis Porietis
Rudens kamermūzikas festivālā 15. oktobrī Mazajā ģildē ar programmu "Šūmaņa iedvesmotie" uzstāsies trīs izcili mūziķi - Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra altu grupas mūziķe Santa Vižine, pianiste Agnese Egliņa un virtuozais klarnetists Guntis Kuzma, portālu "Delfi" informē VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Roberta Šūmaņa 210. dzimšanas dienas gadā koncertā "Šūmaņa iedvesmotie" skanēs komponista "Fantāzijskaņdarbi" klarnetei un klavierēm, savukārt viņa "Pasaku stāsti" saspēlēsies ar to iedvesmotām kompozīcijām - diriģenta, komponista un klarnetista Jērga Vidmana pirms pieciem gadiem tapušo trio "Es war einmal...", kura nosaukums aizgūts no tik raksturīgās frāzes "Reiz dzīvoja...", kas ievada teju vai katru pasaku. Koncertā skanēs arī Šūmaņa mūzikas iedvesmotā ungāru izcelmes modernista Ģerģa Kurtāga 1990. gadā pabeigto veltījumu ciklu "Hommage à R. Sch.", pie kura darbs ritējis teju piecpadsmit gadus. Tajā iekļauti Šūmaņa klaviermūzikas raksturīgākie tēli, tostarp arī Meistars Raro, kas, visai ticami, bijis paša komponista un Klāras Vīkas personību apvienojums.

Altiste Santa Vižine savulaik absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, tad ilgu laiku (2009 - 2017) spēlējusi orķestra "Kremerata Baltica" sastāvā, sadarbojoties ar izciliem mūziķiem. Tāpat muzicējusi kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un Gustava Mālera jauniešu orķestri un citiem orķestriem. Par īpašu pavērsienu viņas biogrāfijā kļuva 2017. gada nogale, kad, izturot sīvu konkursu, Santa kļuva par Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra mūziķi.

Latvijā Santa Vižine muzicējusi vairākās spilgtās kamermūzikas programmās – gan saspēlē ar LNSO mūziķiem programmā "Aprēķina nakts", gan "Quatro Baltica" sastāvā, kā arī duetā ar vijolnieci Evu Binderi XIV "Kremerata Baltica" festivāla atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē, atskaņojot Mocarta "Sinfonia concertante".

"Santas Vižines spēlei piemīt kaut kas no hameleona dabas – viņas rokās alts prot ne vien brīnumdaiļi un dažnedažādu stilu mēlēs dziedāt un aizkustinoši runāt, bet arī iedzīvoties visdažādākajās lomās – ar apbrīnojamu elastību šī savienība spēj gan iejusties līdzvērtīga saspēles partnera ādā, gan pārliecinoši uzņemties vadību, gan rāmā uzticībā sekot līderim, gan droši un impulsīvi paust arī savas spilgti oriģinālās idejas," raksta koncerta rīkotāji.

Pianiste Agnese Egliņa raksturota ar smalku skatuvisko izjūtu, rotaļīgu precizitāti, spēles sparu un atraktivitāti. Par izcilu darbu ansamblī Agnese ieguvusi Lielo mūzikas balvu 2010 un ir laureāte vairākos starptautiskos konkursos. Agnese regulāri muzicē daudzviet Eiropā, Āfrikā un Amerikas Savienotajās valstīs. Kā soliste un kamermūziķe pianiste piedalījusies daudzos mūzikas festivālos. Starp tiem Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivāls, Starptautiskais mūzikas festivāls Monpeljē, Zahara Brona vijolnieku festivāls, VII "Kremerata Baltica" festivāls, Maskavas Starptautiskās Kamermūzikas dienas un daudzi citi.

Guntis Kuzma kopš 2014./2015. gada sezonas ir LNSO diriģents. Šajā orķestrī viņš bija klarnešu grupas koncertmeistars no 2008. gada līdz 2014. gadam. Kuzma ar labiem panākumiem vadījis LNSO koncertus, vairākkārt uzstājies ar "Sinfonietta Rīga", "Sinfonia concertante", Liepājas Simfonisko orķestri, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestri (JVLMA) un 2018. gada vasarā ar Latvijas Festivāla orķestri.

No "Sinfonietta Rīga" dibināšanas 2006. gadā līdz 2015. gadam Guntis Kuzma bija šī orķestra pirmā klarnete. Mūziķis labprāt spēlē dažādos kamermūzikas projektos, daudz uzmanības pievērš laikmetīgajai mūzikai, kā klarnetists piedalījies vairāku jaundarbu pirmatskaņojumos. Nominēts Lielajai mūzikas balvai 2012 kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī", saņēmis Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā "Par izcilu interpretāciju".

Festivāls notiek sadarbībā ar koncertzāli "Lielais dzintars" un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmiju.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!