Foto: Jānis Deinats

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs Vīnes valsts operā iestudējis Riharda Vāgnera operu "Parsifāls" ar pasaulslaveno latviešu operdziedātāju Elīnu Garanču vienā no galvenajām lomām.

Iestudējums pirmizrādi uz skatuves, bet bez publikas piedzīvoja šā gada 11. aprīlī, bet plašākai publikai operas video ieraksts būs skatāms 18. aprīlī "ARTE Concert". Pēc tam tas bez maksas būs pieejams 30 dienas. Iepriekš pirmizrāde ar tiešraidi bija plānota 1. aprīlī, taču pozitīva Covid-19 gadījuma dēļ tika pārcelta.

Elīna Garanča iestudējuma redzama Kundrijas lomā, savukārt titullomā – viens no šā brīža labākajiem tenoriem pasaulē – Jonass Kaufmans. Pie diriģenta pults – Filips Jordans.

Šoreiz "Parsifāla" darbība norisinās cietumā Francijā, atsaucoties gan uz pandēmijas laika izolāciju, gan arī faktu, ka iestudējuma režisors Serebreņņikovs ilgu laiku pavadīja mājas arestā.

Šī ir Elīnas Garančas pirmā loma kādā no Vāgnera operām. Savukārt Serebreņņikovam šis ir pirmais darbs Vīnes valsts operā. Viņš veidojis arī iestudējuma scenogrāfiju un kostīmus. Režisors operu iestudējis attālināti – ar video starpniecību.

Kā iepriekš Latvijas Radio 3 "Klasika" intervijā atklājusi Garnača, iestudējuma galvenais vēstījums ir – "ticēt brīvībai!".

"Tas savā ziņā ir arī viņa [Srebreņņikova] situācijas atspoguļojums. Viņam Kundrija ir ārkārtīgi mīļa un faktiski pat vēl svarīgāka kā visi pārējie [tēli], jo viņai ir vajadzīga atbrīvošanās un brīvība. Viņai ir vajadzīga mīlestība, kas dod cerību uz brīvību un faktiski beigās to viņai arī iedod. Mīlestības un brīvība visu uzvar. Tā ir Kirila vīzija," sarunā ar Latvijas Radio sacīja Garanča.

Atgādinām, ka pirms četriem gadiem "Parsifālu" Vīnes valsts operā iestudēja latviešu režisors Alvis Hermanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!