Foto: Andris Soms

Šī gada 19.jūnijā "Dabas koncertzāle" pēc Vācijas "Dabas un bioloģiskās saglabāšanas savienības" (NABU) uzaicinājuma piedzīvos pirmizrādi Vācijā.

Kā "Delfi" informē "Dabas koncertzāles" veidotāji, Brandenburgas dabas rezervātā "Fischteiche Blumberger Mühle" īsi pirms Jāņiem izskanēs stāsts par pļavas dedestiņu.

Dabas koncertzāli Vācijā rīko NABU informācijas centrs "Blumberger Mühle" un Brandenburgas federālā zeme. NABU apvieno vairāk nekā 700 000 biedru un ir viena no lielākajām un tradīcijām bagātākajām dabas un vides organizācijām Eiropā. Tā realizē dabas aizsardzības projektus gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Organizatorus uzrunājusi pļavas tēma un stāsts par pļavas dedestiņu (Lathyrus pratensis), kas Latvijā pirmo reizi izskanēja 2015. gadā Rūšu pļavās Tukuma novadā un Drusku kalna pļavās Alūksnes novadā.

Kā stāsta "Dabas koncertzāles" komanda, šī ir pirmā reize, kad projekts pilnībā tiek realizēts ārpus Latvijas, piesaistot ārvalstu zinātniekus un vides aktīvistus, rezultātā veidojot zinātniskās darbnīcas Vācijas kontekstā. Izzinošās darbnīcās NABU pārstāvji stāstīs par Vācijā – līdzīgi kā Latvijā – arvien mazākās platībās sastopamo dabisko pļavu. Koncerts tiks "ekranizēts" kopā ar "Dabas koncertzāles" mūziķiem – Ingu Ulmani, Andri Sējānu, Kasparu Tobi, Anriju Grinbergu, Aigaru Voitišķi un pasaulslavenā orķestra Berliner Philharmoniker jeb Berlīnes Filharmoniķu dalībniekiem.

Viens no "Dabas koncertzāles" idejas autoriem Ingus Ulmanis uzskata, ka šī ir vienreizēja pieredze redzēt, kā Latvijā izveidots projekts dzīvo ārpus mūsu valsts robežām. "Piedzīvot mirkli kā pļavas dedestiņa "runāt sāk" vācu valodā!" tā Ingus Ulmanis.

"Tā ir liela vērtība, ka varam Vācijas sabiedrību iepazīstināt ar inovatīvo Dabas koncertzāles konceptu, kas sevī apvieno Latvijas kultūras izcilības un mūsu mīlestību pret dabu. Tas ir spilgts piemērs, ka arī kultūra var nest nozīmīgu pienesumu cīņā pret klimata pārmaiņām un veicināt ilgtspējīgu attīstību," papildina Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa.

Savukārt NABU pārstāve Aija Torklere pauž: "Mēs esam vienmēr meklējuši inovatīvus veidus, kā piesaistīt sabiedrības uzmanību dabas aizsardzības jautājumiem. Latvijā izveidotais "Dabas koncertzāles" koncepts likās brīnišķīga platforma, lai to mēģinātu pielāgot Vācijas auditorijai. Esmu ļoti gandarīta par izveidojušos sadarbību un esmu pārliecināta, ka rezultāts būs brīnišķīgs!"

Dabas koncertzāles radošā komanda ir pagodināta muzicēt kopā Berlīnes filharmoniķu orķestra dalībniekiem. Dabas koncertzāles mūziķis un aranžētājs Andris Sējāns norāda: "Mums tā ir liela veiksme muzicēt kopā ar pasaulē labākajiem akadēmiskās mūzikas pārstāvjiem un jau tagad varu teikt, ka rezultāts ir ļoti iespaidīgs."

Epidemioloģiskās situācijas dēļ pasākumu klātienē varēs baudīt ne vairāk par 100 cilvēkiem, taču koncertieraksts būs pieejams "Dabas koncertzāles" "Youtube" un "Vimeo" platformās no 26. jūnija. Koncertieraksta režisors ir Roberts Rubīns, gaismu dizainu nodrošina SIA "GaCo", skaņu nodrošina SIA "KM Sound".

"Dabas koncertzāle" ir multimediju projekts no Latvijas, kas apvieno zinātni, mūziku, dzeju un vizuālo mākslu un kopš 2006. gada rīko dažādus brīvdabas koncertuzvedumus. Projekta daiļdarbus vieno dabas motīvs un rūpes par dabu, līdz ar to visi projekta rīkotie pasākumi notiek pie dabas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!