Foto: Publicitātes attēli
Grupas "Rage Against the Machine" (RATM) mājaslapā pie oficiālajiem suvenīriem nopērkams arī krekliņš ar grupas nosaukuma abreviatūru un latviešu nacionālo simbolu – Brīvības pieminekļa Mildu.

Kā liecina informācija RATM oficiālajā tiešsaistes veikalā, krekliņu šobrīd ir iespējams pasūtīt iepriekšpārdošanā, bet faniem tas būs pieejams šā gada oktobrī. Tā cena – 35 eiro.

Atgādinām, ka sieviete, kas paceltās rokās tur trīs zvaigznes, ir brīvības tēls, tautā pazīstams arī kā Milda. Trīs zvaigznes, ko sieviete tur rokās, simbolizē Latvijas vēsturiskos novadus – Kurzemi, Vidzemi un Latgali. Brīvības pieminekļa autors ir tēlnieks Kārlis Zāle, kurš to radīja par tautas saziedotiem līdzekļiem. Piemineklis tika atklāts 1935. gada 18. novembrī.

Brīvības pieminekli, tāpat kā Zāles veidoto Brāļu kapu kompleksu, to saglabāšanu un aizsrdzību regulē īpašs likums, ko Saeimā pieņēma 2020. gada 10. jūnijā.

Kā "Delfi" skaidro Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes pārstāve Elvita Ruka, Brīvības pieminekļa tēla un simbola izmantošana likumā nav aizliegta. Brīvības piemineklis likuma izpratnē nav valsts simbols. Tomēr vienlaikus likums nosaka, ka "par klajas necieņas izrādīšanu pret Brīvības pieminekli (…) piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divsimt līdz četrsimt naudas soda vienībām".

"Šāds jautājums ir jārisina policijai. Neskaidrību gadījumā policijai ir tiesības vērsties pie Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu padomes pēc atzinuma," saka Ruka.

Grupa "Rage Against the Machine" ar pārtraukumiem pastāv jau kopš 1991. gada un ir zināma gan ar savu agresīvo, jaudīgo mūziku, kurā sakausēti repa un metālmūzikas elementi, gan dziesmās paustajiem politiskajiem uzskatiem.

Foto: F64

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!