Foto: Pēteris Bērziņš

No 7. līdz 11. jūlijam Rīgā norisināsies otrais "Osokina Brīvības festivāls @152", kura laikā gandrīz nedēļas garumā deviņos koncertos ar īpašām koncertprogrammām uzstāsies Ģirts Krūmiņš, Deniss Paškevičs, Raimonds Tiguls, Ieva Parša, Rihards Lībietis, Magdalēna Geka, Iveta Cālīte, Katrīna Gupalo, Gints Smukais un festivāla idejas autors Andrejs Osokins.

"Neskatoties uz to, cik ļoti sarežģīti un pat brīžam izaicinoši šajā pandēmijas laikā ir organizēt publiskus pasākumus, kuriem jāatbilst tik daudz dažādām prasībām un ierobežojumiem, arī šogad esam izvēlējušies īstenot šo festivālu. Mēs to darām, jo mums ir ārkārtīgi svarīgi radīt iespēju gan pašiem, gan citiem brīnišķīgiem māksliniekiem satikties ar klausītājiem klātienē, sajust skatītāju emocijas un īsta koncerta saviļņojumu," saka Andrejs Osokins.

Festivāla laikā plānoti divu veidu koncerti – visi būs pieejami klausītājiem ar derīgu Covid-19 izslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, savukārt trīs koncerti paredzēti arī tiem mūzikas cienītājiem, kuri var uzrādīt testēšanas sertifikātu, kas apliecina negatīvu Covid-19 testu.

Foto: Pēteris Bērziņš

Festivāla atklāšanas koncertā 7. jūlija vakarā izskanēs krāšņa klaviermūzikas programma, kuru spēlēs Andrejs Osokins. Koncerta īpašā viešņa būs izcilais latviešu mecosoprāns Ieva Parša. Programmā vācu romantisma daudzveidība klaviermūzikā – Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Franča Šūberta, Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa izcilākie opusi.

8. jūlijā notiks gan Denisa Paškeviča elektro akustiskās mūzikas projekta "TEN KA" koncerts ar programmu "sonic geometry: structures, patterns and forms", gan Andreja Osokina solokoncerts, kas veltīts vācu romantisma klaviermūzikai. Abus koncertus iespējams apmeklēt skatītājiem ar derīgu Covid-19 izslimošanas, vakcinācijas vai testēšanas sertifikātu.

9. jūlijā izskanēs dziedātājas Katrīnas Gupalo solo programma ar Imanta Kalniņa un Katrīnas pašas mūziku balsij un klavierēm, kā arī būs vairāki pirmatskaņojumi un pārsteigumi. Uzreiz pēc tam skaistāko mūziklu un kino mūziku Katrīna izpildīs kopā ar Andreju Osokinu. Koncertā būs dzirdami Laizas Minelli, Merilinas Monro, Edītes Piafas, Odrijas Hepbernas, Elvisa Preslija, Džordža Geršvina un citu mūziķu dziesmas un skaņdarbi.

Foto: Pēteris Bērziņš

10. jūlijā pirmo reizi skatītāju iemīļotais aktieris Ģirts Krūmiņš satiksies ar Andreju Osokinu koncertizrādē, kas būs veltījums izcilām 20. gadsimta personībām mūzikā. Šajā koncertizrādē savīsies emocionāli piesātinātā Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles mīlestības dzejā izteiktā jūtīgā pasaules uztvere ar Lūcijas Garūtas, Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmaņinova, Pētera Čaikovska, Sergeja Prokofjeva un Jāņa Mediņa skaņdarbiem, kurus vieno izsmalcinātība, spēcīga emocionalitāte un neparasta krāsu palete, kas bija raksturīga mūzikas sudraba laikmeta skaņdarbiem. Šī koncertizrāde izskanēs pulksten 18 un 20, pēdējā no tām arī būs skatāma klausītājiem gan ar derīgu Covid-19 izslimošanas un vakcinācijas, gan testēšanas sertifikātu.

Festivāla noslēguma diena, 11. jūlijs, būs kontrastiem bagāta. To ieskandinās vijolniece Magdalēna Geka un pianiste Iveta Cālīte ar izsmalcinātas kamermūzikas koncertu "Sievietes – komponistes". Abas mūziķes vieno spēcīgs, temperamentīgs un reizē ārkārtīgi smalks radošais gars, kā arī ciešas saiknes ar Parīzes mūzikas dzīvi. Programmā Klāras Šūmanes, Maijas Einfeldes, Rutas Paideres un Amandas Maieres mūzika vijolei un klavierēm.

Festivāla izskaņas koncertā pulksten 19 tautas un oriģinālmūzikas programmu spēlēs divi virtuozi ģitāristi – Rihards Lībietis un Gints Smukais, kuriem pievienosies gan Katrīna Gupalo, gan komponists un ambientās mūzikas meistars Raimonds Tiguls. Programmā savīsies daudzi klausītāju iemīļoti skaņdarbi ar meditatīvu un eksperimentālu mūziku, radot krāsainu skaņu paleti, bagātīgas emocijas un nedaudz sniedzot arī Vidusjūras sajūtu.

Arī šogad festivāls notiks Klavieru salonā Rīgā, Brīvības ielā 152, tādējādi tiks saglabāts mini-festivāla koncepts, kas sniedz iespēju apmeklēt koncertus šauram klausītāju lokam, nodrošinot īpašo tuvības sajūtu starp māksliniekiem un klausītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!