Foto: Publicitātes foto
Dzintaru koncertzālē "Jūrmalas festivāla" programmā 17. un 18. jūlijā uz skatuves Zigmara Liepiņa operu "Parīzes Dievmātes katedrāle" jaunā iestudējumā.

Galvenajās – Esmeraldas un Kvazimodo – lomās būs redzama jaunās paaudzes spožais soprāns Ilze Grēvele-Skaraine un pazīstamais dziedātājs Dons, kā arī Latvijas Nacionālās operas solisti Edgars Ošleja, Ieva Parša, Rihards Millers, Krišjānis Norvelis, Artjoms Safronovs, Evija Martinsone, Daniils Kuzmins. Jūrmalas festivāla orķestri un kori diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. Radošajā komandā būs režisore Dita Lūriņa-Egliena, scenogrāfe Inga Bermaka, kostīmu māksliniece Agija Vismane, horeogrāfs Artūrs Nīgalis un gaismu mākslinieks Māris Sējāns.

Kā atgādina festivāla rīkotāji, Liepiņa opera savulaik kļuva par latviešu opermūzikas simbolu, - tās uzvedums Latvijas Nacionālajā operā guva grandiozus panākumus un tika izrādīts 96 reizes. Operas kompaktdisks kļuva par pieprasītu latviešu opermūzikas ierakstu.

''Parīzes Dievmātes katedrālē'' sevišķi ir izpaudies komponista Liepiņa nepārspējamais melodiķa talants, kā arī meistarība radīt lielas formas darbu. Opera līdz šim piedzīvojusi trīs iestudējumus. Pirmo reizi Latvijas Nacionālajā operā 1997. gadā, kad komponists par to saņēma Lielo Mūzikas balvu. 2012. gadā Klaipēdas muzikālajā teātrī un tajā pašā gadā arī Latvijas Nacionālajā teātrī opera tika iestudēta teātra versijā.

Zigmars Liepiņš ir teicis: ''Opera "Parīzes Dievmātes katedrāle" man ir viens no mīļākajiem darbiem. Lieliskais Kaspara (Dimitera) librets reiz rosināja mūziku, kas pati plūda uz vārdiem. Man bija tikai jāpaspēj pierakstīt. Un kad šo darbu pārtulkoja lietuviski, lai uzvestu Klaipēdas Muzikālajā teātrī, tad izrādījās, ka kods, kas ir šai darbā, nekur nepazūd. Tas ir kods, kas jau no Viktora Igo nemirstīgā romāna uzrakstīšanas laika seko visos tā pārveidojumos. Filmās, baletā, mūzikā. Krāsaini personāži un raksturi, kaislības, īsta mīlestība un traģisks fināls. Es pats sevi uzskatu par romantiķi mūzikā. Bet tā kā "Trīs draugos" Remarks savu varoni nosauca par pēdējo romantiķi, tad droši vien šodien modernāk būtu teikt - neoromantiķi. Mīlestība ir mūžīga!''

Jūrmalas festivāls šogad norisināsies no 15. līdz 23. jūlijam. Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!