Foto: Elīna Joniņa

Aizvadītajā nedēļas nogalē izskanējis Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kurā satikās mūzika no Ukrainas, Itālijas, Norvēģijas un Latvijās. Festivāla kulminācijā Valmiermuižas parkā iedegās festivāla vēsturē līdz šim lielākā ugunsskulptūra.

Kā norāda rīkotāji, publikas lielāko sajūsmu un ovācijas izpelnījās folkroka grupa "Joryj Kloc" no Ukrainas, kas ar savu enerģisko priekšnesumu Latvijā viesojās pirmo reizi. Tāpat skatītājiem īpašs mirklis bija vērot uguns skulptūras iedegšanu, ko paspilgtināja muzikāla cirka performance.

"Joryj Kloc" ir ukraiņu folkroka grupa no Ļvivas. Grupa izveidojās 2008. gadā un tai ir raksturīgs unikāls instrumentu sastāvs – bungas, ratu lira, elektriskā ģitāra un viola. Kaut "Klocieši" sevi sauc par rokagrupu, Polijas radio grupas stilu nodefinēja par turbo-folku, bet savulaik turnejas laikā Donetskā un Donbasā vietējie apskatnieki viņus nosauca par "kazaku break-beat". "Joryj Kloc" ir spēlējuši lielos pasākumos Ukrainā un ārpus tās, grupa regulāri devusies turnejās pa Ukrainu, Poliju, Lietuvu, Vāciju, Kanādu, Ķīnu, Slovākiju, Čehiju, Baltkrieviju un tagad pabijuši arī Latvijā.

Foto: Elīna Joniņa

Festivāla centrālo elementu uguns skulptūru Valmiermuižā jau sesto reizi veidoja spāņu mākslinieks Jordi NN. Šogad piecus metru augstās un vairāk nekā astoņus metrus platās uguns skulptūras iededzināšanu papildināja cirka mākslinieku Alekseja Smolova no Latvijas un Lizetes Volkas (Lizeth Wolk) no Igaunijas performance, bet muzikālo noformējumu veidoja kontrabasists Staņislavs Judins. Grandiozās skulptūras uzbūve aizņēma četras nedēļas, bet projektēšana ilga vairākus mēnešus. Cirka mākslinieki savu uzvedumu veidoja uz un ap skulptūru ciešā sadarbībā ar tās autoru.

Kā ierasts, gada vērienīgākais mūsdienu etnomūzikas festivāls pulcēja mūzikas mīļotājus, kas meklē unikālas un autentiskas pieredzes, ko piedāvā pasākuma daudzveidīgā programma. Atgādinām, ka Valmiermuižā uzstājās arī tarantellas grupa no Itālijas "Canzoniere Grecanico Salentino", "Torgeir Vassvik Band" no Norvēģijas ar saknēm seno sāmu tautu mūzikā, pašmāju "Jauno Jāņu orķestris", "Jacob Noiman Festival Band", "Rāva", Kārlis Rudra Jirgens, etnodisko duets – Dīvs Reiznieks un Kaspars Zaviļeiskis. Festivālā bija iespēja piedzīvot arī mākslu, teātri, jaunāko latviešu kino, somu un latviešu dzeju, ilgtspējīgas un tradicionālas meistarnīcas, baudīt izcilu alu, garšīgus dažādu tautu ēdienus un vasarīgu atmosfēru.

Valmiermuižas etnomūzikas festivālu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs "Lauska".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!