Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Aizvadītajā nedēļas nogalē Lucavsalā, Rīgā notika jau 15. "Positivus" festivāls, piedāvājot gan ārvalstu zvaigžņu, gan pašmāju mākslinieku uzstāšanos. Kādi iespaidi un emocijas šajā gadā – "Delfi TV" jautāja vairākiem pašmāju mūziķiem – Patrishai un Aminatai, kuras kā solo mākslinieces šogad debitēja festivālā, kā arī hip-hopa jaunās paaudzes elkiem no projekta "Mauku Sencis un Grandmasters Neons", kā arī Wiesulim un bītu meistaram sangvn.

Patrisha publiku festivāla koncertā uztver kā lielu komplimentu

"Publika - ļoti priecīga un arī man šis koncerts ir tik satraucoši priecīgs," uzreiz pēc nokāpšanas no skatuves "Positivus" festivālā sarunā ar "Delfi" saka Patrisha. Šī ir pirmā reize, kad dziedātāja kā solo māksliniece piedalās "Positivus". "Redzēt cilvēkus, kas izvēlas atnākt uz manu koncertu laikā, kad paralēli spēlē kāda ārzemju grupa – es to uztveru kā lielu komplimentu."

Patrisha stāsta, ka viņa "Positivus" festivālā iepriekš ir bijusi vairākkārt, taču ir no tiem apmeklētājiem, kas nāk uz kādu konkrētu mākslinieku, kas viņu interesē, un lieki nešķērdē laiku vienkārši esot pasākumā.

"Man patīk pēc darba vai ballītes atgriezties mājās, tāpēc ļoti priecājos, ka esam Rīgā," uzsver māksliniece. ""Positivus" ir īpašs ar tā programmu un māksliniekiem. Šī gada programmu Patrisha uzskata par vienkārši fenomenālu. Īpaši viņa gaidījusi "Emotional Oranges", taču šī uzstāšanās sakritusi ar laiku, kurā pati dziedātāja kāpj uz skatuves. Starp viņas favorītiem ir arī igauņu reperis Tomijs Kešs. Tomēr aizskatuvē dziedātāja nav mēģinājusi sastapt kādu no ārvalstu viesiem. "Viņiem tomēr ir cits līmenis un cita līmeņa spriedze – es respektēju viņu teritoriju," saka popmūziķe.

Māksliniece cer vēl šovasar paspēt izlaist jaunu dziesmu, bet lielākais mērķis ir laist klajā jaunu albumu.

Aminata "Positivus" sauc par iesildīšanos rudenī gaidāmajam lielkoncertam

"Satraukums ir pat vairāk nekā parasti, bet varbūt tā ir laba lieta. Ja būtu vienalga, tad tas nozīmētu, ka daru kaut ko nepareizi," sarunā ar "Delfi TV" saka dziedātāja Aminata.

"Manuprāt, šis ir jaudīgākais un krāšņākais festivāls Latvijā. Man ļoti patīk tā atmosfēra. Esmu arī "Positivus" apmeklējusi jau iepriekš un man ir liels gods būt šoreiz mūziķu sarakstā. Man ļoti patīk, ka festivāls ir pārcēlies uz Rīgu – daudz vieglāk var nokļūt mājās," komentē solomāksliniece.

Aminatas uzstāšanos var saukt par iesildīšanos rudenī gaidāmajam solo lielkoncertam, bet tā noteikti nebūs tāda pati programma. Dziedātāja atklāj, ka šobrīd strādā pie jauna albuma un plāno to pabeigt līdz rudenim. Tāpēc gaidāms, ka 27. oktobrī koncertzālē "Palladium" skanēs arī jaunais materiāls. Tāpat pie koncerta programmas tapšanas strādās lielāka komanda.

Šobrīd fani var jau gaidīt nākamo Aminatas singlu. Tas ir jau ierakstīts un patlaban notiek tā apstrādes darbs. "Augustā noteikti to var jau gaidīt," sola dziedātāja.

Aminata arī piekrīt, ka šobrīd festivāla programmā valdošais hip-hopa žanrs ir ļoti aktuāls. Viņai arī pašai patīt klausīties šāda veida mūziku. Tomēr viņa nepiekrīt festivāla rīkotāja Ģirta Majora teiktajam, ka hip-hops ir jaunais pops. Viņasprāt, tie tik un tā ir dažādi žanri.

Mauku Sencis un Grandmasters Neons vienkārši grib labi pavadīt laiku

Latviešu reperi Ods un goča plašākai publikai ir labāk pazīstami ar savu otru projektu – "Mauku Sencis un Grandmasters Neons". Ods stāsta, ka ar šo projektu strādāt ir viegli, jo viņi iziet ārā no rāmjiem: "Mēs eksperimentējam un stiprinām savu saikni un "ķīmiju" uz skatuves." goča piebilst, ka šim projektam viņi pieķeras, kad Oda un gočas mūzika jau ir aizgājusi par tālu sevī.

Vai viņi domā par to, kā mūzika var ietekmēt klausītājus? "Mēs nekad neesam sevi reklamējuši kā atbildīgi ziņu vēstītāji, kuriem būtu jāseko," norāda Ods. "Man liekas, ka mūsu "alter ego" vārdi – Mauku Sencis un Grandmasters Neons – jau visu pietiekami izsaka. Mūsu galvenā ziņa ir tā, ka mēs mīlam to, ko mēs darām, un esam pateicīgi katru reizi, kad uzkāpjam uz skatuves. Saturs mums nav tik būtisks, cik mīlestība, ar kādu uzstājamies."

Viņu koncertos notiek arī mošpiti. "Tā ir vistīrākā enerģijas izlāde, kad viss ir tik ļoti sakāpināts, ka ir vienkārši jālec un jālēkā, lai dabūtu to ārā," stāsta Ods. Mošpitiem ir arī nerakstīti likumi – nedarīt neko ar ļaunumu un izpalīdzēt viens otram. "Mēs gribam labi pavadīt laiku, mēs negribam vienkārši iet grūstīties," norāda Ods. Kā vārda "mošpits" latviskojums izskan vairākas versijas: "burzmiņa", "jampadracis" un "grūstiņš".

Wiesulis un sangvn jau otro gadu iešūpina festivālu un gatavo jaunu albumu

Latviešu reperis Wiesulis un bītu meistars sangvn (lasāms kā "sangvīns") debijas albumu "Fianchetto" izdeva 2022. gada sākumā, un šogad viņi kāpa jau uz "Positivus" otrās lielākās skatuves – "Lāčplēsis stage". "Noguris un priecīgs," pēc uzstāšanās atzīst reperis.

Debijas albums tika ierakstīts sangvn guļamistabā, kurā sanesti dažādi mūzikas ierakstīšanas rīki. "Studijas mums šobrīd nav, tā bija kādu laiku, bet tagad esam atgriezušies pie saknēm," smejas Wiesulis. Drīzumā gaidāms jauns ieraksts, par ko pagaidām mūziķi neko neatklāj. "Albums top, bet konkrētu datumu vēl nevēlamies sniegt," norāda Wiesulis.

Travis Scott, Skepta, Pusha T un JPEGMafia ir tie mūziķi, kurus abi vēlētos redzēt festivālā "Positivus" kādā no nākamajiem gadiem. "Uz Pusha T es vēlējos braukt arī šajā gadā, uz Berlīni," atzīst Wiesulis, bet tas diemžēl neizdevās. "Es gan nezinu, vai "Positivus" festivālā būtu īstais pūlis tādam māksliniekam. Man šķiet, ka šajos divos gados pierādījās tas, ka pūlim patīk kaut kas ļoti enerģisks, kaut kas tāds, pie kā var izlādēties un atdot visu savu enerģiju. Bet, ja Pusha T būtu šeit, es būtu absolūti priecīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!