Foto: AP/Scanpix/LETA
Prāgā atcelts rudenī plānotais krievu operas zvaigznes Annas Ņetrebko koncerts, ceturtdien, 17. augustā, pavēstīja pasākuma rīkotāji.

Koncertu bija plānots rīkot oktobrī Prāgas Municipālajā ēkā - "art deco" namā, kas pieder pilsētai.
Tomēr Prāgas vicemērs pēc sarunām ar Ukrainas vēstniecību ieteica koncertu atcelt.

Ņetrebko iekļauta Ukrainas sankciju sarakstā, bet iepriekš viņa apsūdzēta Putina režīma aktīvā atbalstīšanā.

Kā atgādina čehu mediji, dziedātāja vairākus gadus dzīvojusi Austrijā, bet piedalījusies Putina priekšvēlēšanu pasākumos, kā arī fotografējusies ar Austrumukrainas prokrieviskajiem kaujiniekiem.
Ņetrebko uzstāšanos rietumvalstīs bieži pavada Ukrainas atbalstītāju ielu protesti. Vairākkārt koncerti protestu dēļ atcelti. Tā februārī Ņetrebko neuzstājās Taivānā, bet 2022. gada vasarā - Štutgartē, Vācijā.

Sākoties karam, dziedātāja vilcinājās publiski nosodīt Putina režīmu un Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tā rezultātā no sadarbības ar Ņetrebko atteicās daudzi pasaulē vadošie opernami. Tika atcelts arī pērn aprīlī plānotais Ņetrebko koncerts Rīgā. Pati dziedātāja, kurai ir Austrijas pilsonība, paziņoja, ka paņem pauzi. Aptuveni mēnesi pēc kara sākuma viņa Krievijas agresiju nosodīja un daļa opernamu sadarbību ar viņu atjaunoja. 2022. gada jūnijā Ņetrebko sniedza pirmo un līdz šim vienīgo publisko interviju vācu laikrakstam "Die Zeit", kurā skaidroja savu pozīciju un teica, ka nosoda karu un pārdzīvo par draugiem Ukrainā, tomēr nevar izpatikt visiem un vēlas nosēdēt uz diviem, vai pat visiem trim krēsliem.

Dziedātāja intervijā pauda, ka paliek uzticīga savai dzimtenei, neskatoties uz Krievijas uzsākoto karu Ukrainā: "Es mīlu savu dzimteni, tās kultūru un cilvēkus Es neuzskatu, ka tas, kas šobrīd notiek Krievijā ir pareizi, bet es palieku krieviete." Ņetrebko arī atspēkojusi pārmetumus, ka ir pietuvināta prezidentam Putinam un nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!