Foto: Artūrs Martinovs

Jau 18. reizi Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) veidots stends būs pasaules mūzikas forumā WOMEX, kurš šogad notiks Akoruņā (A Coruña), Spānijā no 25. līdz 29. oktobrim. Forumā Latviju pārstāvēs un koncertā uzstāsies grupa "ZeMe", kurā apvienojušies divi mūziķi – koklētāja Laima Jansone un Uldis Cīrulis (DJ Monsta), "Delfi" informē LMIC projektu vadītāja Vineta Romāne.

Šis gads būs īpašs ar to, ka Baltijas valstu stendi apvienosies Baltijas paviljonā, veidojot platformu kopīgām aktivitātēm. Kā katru gadu, arī šoreiz sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju SKANI īpaši šim pasākumam tiks izdota etniskās mūzikas izlase “Native Music 18. Traditional / Folk / World-music Latvia”.

LMIC direktors Egīls Šēfers uzsver: “Šī būs otrā reize, kad ar Baltijas Kultūras fonda atbalstu forumā veidosim kopīgu telpu ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem – mūsu stendi atradīsies blakus, tiem būs kopīgs dizains un dažādas aktivitātes – tīklošanās ar Spānijas un citu valstu mūzikas industrijas pārstāvjiem, kopīga pieņemšana un citi pasākumi. Īpaši jāatzīmē, ka šogad pirmo reizi foruma vēsturē uz WOMEX dosies visu triju Baltijas valstu Kultūras ministriju valsts sekretāri, lai klātienē iepazītu foruma daudzveidīgo programmu un apspriestu atbalsta iespējas mūzikas industrijai, sadarbības paplašināšanu, kā arī kopīgas stratēģijas veidošanu.”

Latvijas stendā strādās gan LMIC pārstāvji, gan mūziķi, festivālu organizētāji, producenti un citi mūzikas industrijas pārstāvji. Nozīmīgs notikums ir iespēja Latvijas mūziķiem piedalīties īpašos WOMEX koncertos (“showcase”), kuru dalībniekus izvēlas starptautiska žūrija. Šogad Latviju pārstāvēs grupa “ZeMe”, iepazīstinot plašo mūzikas profesionāļu auditoriju ar saviem skaņdarbiem, kuros kokles spēle saausta ar elektroniskās mūzikas efektiem.

“WOMEX gatavojam dinamisku mūzikas un gaismas priekšnesumu – spēlēsim īsi pēc pusnakts 600 skatītāju zālē, līdz ar to lēnākie skaņdarbi šoreiz izpaliks,” stāsta Laima Jansone. “Būs mūzika gan no albuma “Visuma vizošā tumsa”, gan jaunāki skaņdarbi, kā “Vēvers”, kas būs dzirdams mūsu nākošajā albumā un arī izlasē “Native Music 18”. Vēvers (audējs) ir skaņdarbs, kura ritmu veido senās stelles un vērpjamais ratiņš, iekļaujot to mūsdienīgajā ritma pasaulē.”

Etniskās mūzikas izlasi “Native Music 18. Traditional / Folk / World-music Latvia” producēja etnomuzikoloģe Lauma Bērza, kura atzīmē: “Vēl nekad izlase nav izskatījusies tik krāsaini un interesanti, kā tās 18. izdevumā. Kopumā tajā pārstāvētas 20 mūziķu apvienības visplašākajā stilistikas spektrā. Kopsaucējs “Native Music 18” iekļautajām dziesmām ir kvalitatīva un interesanta mūzika, kura interpretē tautas mūziku, kā arī oriģināldarbi, kura spēlējas ar etniskās mūzikas tematiku un tai raksturīgiem instrumentiem. Starp izlasē pārstāvētajām grupām dzirdēsim mūsu šā gada WOMEX māksliniekus – grupu “ZeMe”, tāpat arī gan tādus nozares veterānus kā “Auļi”, “Iļģi”, “Laiksne”, “Saucējas”, Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis, “Laimas muzykanti”, gan arī spēcīgus jaunpienācejus – “Bangu”, “Krāci”, “TKP/ tā kā pērn” un citus.” Izlases dizainu veidoja mākslinieks Vadims Kožins un tā noformējumā izmantotas Gata Indrēvica fotogrāfijas.

WOMEX ir nozīmīgākais starptautiskais forums, kurā tiekas pasaules mūzikas jomas profesionāļi – teju 3000 mūziķi, izdevēji, producenti, mūzikas žurnālisti, festivālu organizētāji un citi mūzikas industrijas pārstāvji no visas pasaules. Pasākuma piecās dienās var redzēt izcilus mūziķus no visas pasaules – uz vairākām skatuvēm uzstājas apmēram 60 muzikālas apvienības. Forumā var satikt sev līdzīgi domājošos, uzzināt par aktualitātēm, iegūt jaunus kontaktus un smelties iedvesmu jauniem projektiem.

WOMEX šogad notiks jau 29. reizi, un no Latvijas mūziķiem līdz šim forumā ir uzstājusies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā), grupa "Iļģi" (2015. gadā) un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” (2019. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!