Foto: OHM.lv
Par godu dzejnieka Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas dienai, kas apritējusi šogad, 28. oktobrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" jaunās krāsās izskanēja jau pirms desmit gadiem klausītāju iemīļotais koncertuzvedums "Ziedonis", "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Anita Lazdeniece. Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju publikai veltīja augsti vērtētais Latvijas Radio koris diriģenta Sigvardas Kļavas vadībā kopā ar Latvijā pazīstamiem izpildītājmāksliniekiem.

Abus meistarus – Ziedoni un Kalniņu – saista klausītājiem labi zināma sadarbība: ar Ziedoņa tekstiem Kalniņš sacerējis oratoriju "Dzejnieks un nāra", operu "Spēlēju, dancoju", abu sadarbība īstenojusies arī filmā "Pūt, vējiņi".

28. oktobra koncertā tika atskaņoti fragmenti no oratorijas "Dzejnieks un nāra", vispārzināmi hiti – "Mīlestība divreiz neatnāk", "Visskaistākām ogām pasaulē", "Buramdziesmiņa" ("Kamēr vien akmens augs") un virkne mazāk zināmu dziesmu, kuras speciāli šim uzvedumam aranžējuši dziedātājs un komponists Andris Sējāns, ģitārists Kaspars Zemītis un Valmieras teātra mūzikas daļas vadītājs Emīls Zilberts.

Dziesmas ar solo priekšnesumiem izpildīja Renārs Kaupers, Jānis Strazdiņš un Latvijas Radio kora solistes – Iveta Apine un Gundega Krūmiņa. Par augstvērtīgu muzikālo skanējumu rūpējās flautists Aldis Klučnieks, vijolniece Agate Pooka, ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Mārcis Lipskis, sitaminstrumentālists Ivo Krūskops un pianists Rihards Plešanovs.

Katra dziesma mijās ar Imanta Ziedoņa balss ierakstiem – dažādos laikos dokumentētiem dzejas lasījumiem un esejiskām pārdomām. Koncerta īpašais pārsteigums bija Ziedoņa portreta gleznojums, kas izgaismojās dzejnieka balss ierakstu laikā. Tas koncertam tapis, sadarbojoties gleznotājam Fandango Fonteinam Kalitam un māksliniecei Agnesei Kauperei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!