Foto: LETA
Svētdien, 3. decembrī, ir pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb pēc baznīcas kalendāra – gatavošanās Jēzus Kristus piedzimšanas svinēšanai. Daudzviet Latvijas pilsētās šajā nedēļas nogalē tiek iedegtas Ziemassvētku egles, jau ir sākuši darboties Ziemassvētku tirdziņi.

Pirmās adventes koncerti Rīgas centrā

Foto: LETA

Rīgā, Rātslaukumā un Doma laukumā, 3. decembrī pulksten 16 un pulksten 17 iemirdzēsies pilsētas lielākās svētku egles, kā arī notiks koncerti.

Rātslaukumā egles iedegšanā piedalīsies dziedātāja Ieva Sutugova, Atis Ieviņš un vokālā grupa "Fortūna". Pasākuma laikā varēs sekot līdzi egles piedzīvojumiem ceļā no Gaujas mežniecības – Siguldas novada Jūdažiem – uz Rātslaukumu, kā arī uzzināt par koncertiem, uzvedumiem un izstādēm Rīgas kultūras centros Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Pasākuma izskaņā būs Ziemassvētku egles ballīte – dejas un rotaļas DJ Markus Rivas vadībā. Pasākumu vadīs Kaspars Ozoliņš.

Savukārt Ziemassvētku egles iedegšanā Doma laukumā uzstāsies Māris Sirmais un koris "Latvija", kā arī bērnu ansamblis "Knīpas un Knauķi". Pirms tam pulksten 15 notiks ikgadējais visai ģimenei paredzētais Ziemassvētku vecīšu skrējiens un gājiens, kura maršruts vedīs cauri Vecrīgas ielām.

Reinis Zariņš uzsāk koncertsēriju "Adventa gaismā"

Foto: Andris Sproģis

Šī gada decembrī pianists Reinis Zariņš aicina uz adventes laika koncertiem "Adventa
gaismā". Sērijas pirmais koncerts notiks 3. decembrī "Ola Foundation" Mūzikas salonā, Ķīpsalā Rīgā.

Koncertu programmā izskanēs Andreja Selicka, Georga Pelēča, Džeimsa Makmilana, Johana
Sebastiāna Baha, Sezāra Franka u.c. komponistu skaņdarbi.

Koncerti turpināsies 7. decembrī Ventspils Pārventas bibliotēkā un 10. decembrī koncertzālē "Zinta" Dobelē.

Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Labdarības koncerts un Ziemassvētku dārzs Torņakalnā

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 3. decembrī, pulksten 17 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā notiks labdarības koncerts "Gaismu gaidot", kā arī tiks atklāts Ziemssvētku dārzs "12 Svētās naktis"

Ziemassvētku dārza atklāšana sāksies jau pa dienu – no pulksten 13. Tiks iedegts ugunskurs, būs kopādziedāšana un muzikāli priekšnesumi. Savukārt koncertā, kas sāksies pulksten 17. Tajā piedalīsies Latvijā pazīstami mākslinieki - Kaspars Zemītis, Rēzija Kalniņa, Intars Busulis, Elza Rozentāle, Kristīne Pāže, grupa "Sudden Lights", Valters Pūce un Dainis Tenis, Kristaps Vanadziņš un citi ilggadēji Lutera draudzes atbalstītāji un draugi. Visi šajā pasākumā iegūtie līdzekļi tiks izlietoti Rīgas Lutera baznīcas infrastruktūras uzlabošanai - apsildāmu āra labierīcību izbūvei.

Ziemassvētku dārzs "12 svētās naktis" būs atvērts visu decembri. Visās četrās Adventes svētdienās, kā arī Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos visas dienas garumā dārzā notiks plaša muzikālu un radošu pasākumu programma - darbosies tirdziņš, būs pieejami karstie dzērieni un uzkodas, notiks piparkūku apgleznošanas darbnīca, Adventes vainagu gatavošanas meistarklase, apsveikuma kartīšu gatavošana, loterija un citas aktivitātes. Visi āra pasākumi tiks nodrošināti bez ieejas maksas.

Baltezera baznīcā skanēs kormūzikas koncerts "Ziemassvētku naktī, kad zvaigznes krīt"

Ar kormūzikas koncertu "Ziemassvētku naktī, kad zvaigznes krīt" kamerkoris "Matejs" un jauktais koris "Skaņupe" šī gada 3. decembrī pulksten 12.30 ieskandinās Adventes laiku Baltezera baznīcā. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Koncerta programmā skanēs komponista Viļņa Daņiļēviča Ziemassvētku dziesmas. Daņiļēvičs ir kordiriģents, ansambļu vadītājs, koncertmeistars, darbojies ar jauniešiem skolā. Šobrīd jau 20 gadus strādā par skursteņslaucītāju. Komponista daiļradē nozīmīgu vietu ieņem garīgā mūzika – dziesmas ar latīņu un latviešu valodas tekstiem.

Otru reizi programma skanēs 9. decembrī pulksten 17 Rīgas Mateja baznīcā.

Iļģuciemā notiks Ziemassvētku radošās darbnīcas


Foto: LETA

Rīgas kultūras centrā "Iļģuciems" 3. decembrī notiks Ziemassvētku radošās darbnīcas,

Tajās kopā ar tautas lietišķās mākslas studiju "Ataudze" un "Irbe" vadītājām varēs veidot svētku rotājumus un rūķus no čiekuriem un dzijas.

Pēcpusdienā, pulksten 16, visi apkaimes bērni aicināti tērpties par rūķiem, lai dotos uz Nordeķu parku un "meklētu prieka dzirkstelītes, ar kurām iedegt rotājumus Kultūras centra "Iļģuciems" Ziemassvētku eglē".

Pasākuma dalībnieki aicināti ģērbties atbilstoši laikapstākļiem un saposties kā rūķiem vai pasaku tēliem.

Mazajā ģildē muzicēs “Rihards Lībietis Orchestra”


Foto: Publicitātes foto

Mazajā ģildē 3. decembrī pulksten 19 ar grupas "Rihards Lībietis Orchestra" uzstāšanos notiks pirmās adventes koncerts "Klātesamība", kas atklās koncertu sēriju "Ziemas svētdienas Mazajā ģildē".

Koncertā skanēs gan pašu grupas dalībnieku radītas kompozīcijas, gan pasaules un pašmāju autoru melodijas.

"Rihards Lībietis Orchestra" ir kvintets, kas izpilda instrumentālu pasaules mūziku. Kvinteta pirmsākumi meklējami 2015. gadā, un kopš tā izveidošanās, mūziķi ir izdevuši četrus albumus, no kuriem jaunākais "Willful Blindness" izdots 2021. gada vasarā, kas ieguvis nomināciju Mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons".

Grupā muzicē ģitārists Rihards Lībietis, čelliste Erna Daugaviete. Perkusijas un sitaminstrumentus spēlēs Matīss Repsis, akustisko ģitāru - Gints Smukais, savukārt basu spēlēs Jānis Polis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!