Fоtо: Publicitātes foto

Ģitārists Edgars Rubenis un režisors Uģis Olte publicējuši kopīgu projektu – vietnē "Youtube" skatāmu kino albumu "Spēlmanis". Tajā skatāmi un klausāmi četri jauni skaņdarbi elektriskajai ģitārai ar efektu pedāļiem.

"Manuprāt, nav iespējams lielāks "labais stress" par to, kas notiek brīdī, kad tev reālajā laikā ir jāizlemj, kā vizuāli tulkot mūziķi, kurš tajā brīdī spēlē. It sevišķi, ja tas ir Edgars Rubenis, kurš ir viens no visekspresīvākajiem, jo spēlē ne vien ar abu roku pirkstiem, bet arī visu ķermeni, it sevišķi ar seju. Man ir ārkārtīgi kaifīgi būt klāt šajos maģiskajos brīžos, kad tiek ieslēgta kamera – nekā nav –, pēc pusstundas izslēdz – viss jau ir noticis." Šādi par vienā dienā īstenoto filmēšanu kino albumam "Spēlmainis" stāsta režisors un operators Olte.

"Pāri tiltam pretī Luīzei", "Šūpnis", "Neprašanās rēga cenšanās", "Melanhs un Helioinīda" – no viena skaņdarba uz nākamo notiek burtiskas pārejas pa Eduarda Smiļģa Teātra muzeja telpām; katra kompozīcija tiek spēlēta uz citas ģitāras ar atšķirīgiem efektu pedāļiem un skaņas aparatūru.

Projekts tapis sadarbībā ar "Gamechanger Audio" – latviešu uzņēmumu, kas īsteno inovatīva mūzikas aprīkojuma izgudrošanu, ražošanu un izplatīšanu visur pasaulē.

Tehniskā dažādība bijusi nozīmīga jau mūzikas komponēšanas procesā – tas noritējis četrus mēnešus, kuros Edgars Rubenis iepazinis atsevišķus "Gamechanger Audio" ražotos efektu pedāļus un, izmantojot arī citu kompāniju ražojumus, pamazām izveidojis tehnisko ainavu, kurā īstenot savu jaunradi. Tas, kādu efektu veido katrs pedālis, ietekmē arī pašas spēlēšanas pieeju, attiecīgi tehnoloģija kļuvusi par sava veida radošo līdzautori šajā mūzikā.

Kā norāda projekta realizētāji, klausītāji, kuri atceras Edgaru Rubeni no eksperimentālās rokgrupas "Mona de Bo" laikiem, nebūs pārsteigti sastapties ar koši tumšajiem izteiksmes līdzekļiem, kas mijiedarbojas ar liriskākiem fragmentiem visaptverošā azartā un spēlēšanas priekā. Albumā saklausāmi arī jauni muzikāli pavērsieni, kas lielā mērā izriet no mūziķa pašreizējās pamatdarbības kā akustiskās solo ģitāras māksliniekam.

Edgars Rubenis ir zināms kā viens no prasmīgākajiem Latvijas ģitāristiem, eksperimentālās rokmūzikas apvienības "Mona de Bo" ģitārists, arī izteikti minimālas elektroakustiskās mūzikas izpildītājs. Rubenis kopā ar Pauli Grinhofu un Arti Orubu bijis arī blūza grupas "Driving South" dalībnieks.

Uģis Olte ir latviešu kinorežisors, scenārists un žurnālists. Veidojis vairākus Vides filmu studijas raidījumus, tai skaitā plaši zināmos "Te!" un "Literatūre". Bijis vairākiem "Lielajiem Kristapiem" godalgotās filmas "Atbrīvošanas diena" režisors (Kopā ar Mortenu Traviku). Veidojis videoklipus grupām "Instrumenti", "Carnival Youth", "The Sound Poets" un citām. 2022. gadā pirmizrādi piedzīvoja Oltes debija pilnmetrāžas kino – filma "Upurga".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !