Foto: F64
Krievija aizliegto grāmatu sarakstam pievienojusi nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera sacerējumu "Mein Kampf" ("Mana cīņa"), atzīstot tā saturu par ekstrēmistisku, piektdien paziņoja Krievijas prokurori.

Grāmata "līdz šim bijusi brīvi pieejama dažādās interneta vietnēs un to arī puslegāli tirgoja grāmatu pārdevēji, jo tā nebija aizliegta", paziņoja Ģenerālprokuratūra.

Aizliegums noteikts pēc tam, kad prokuratūra Krievijas vidienes pilsētā Ufā konstatēja, ka grāmata ir brīvi nopērkama. Pilsētas tiesa nolēma, ka grāmatas saturs ir ekstrēmistisks.

Saskaņā ar Krievijā spēkā esošo likumdošanu par ekstrēmistiskām automātiski tiek atzītas visas nacistu līderu sarakstītās grāmatas, taču "Mein Kampf" nav skaidri atzīta par aizliegtu grāmatu.

Hitlers savu grāmatu nodiktēja toreizējam savam līdzgaitniekam Rūdolfam Hesam, kas kopā ar viņu izcieta cietumsodu pēc 1923.gada neveiksmīgā tā sauktā Alus puča. Tajā izklāstīta vācu rasiskā pārākuma doktrīna un ieceres anektēt plašas toreizējās PSRS teritorijas.

"Mein Kampf" nāca klajā 1925.gadā, un pēc tam, kad 1933.gadā Hitlers nāca pie varas, tā kļuva ne tikai par skolēnu mācību grāmatu, bet tika dāvināta pat jaunlaulātajiem. Vācijā "Mein Kampf" izplatīšana joprojām ir aizliegta, izņemot atsevišķus īpašus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!