ASV Otrā apgabala apelāciju tiesa lēmusi, ka Manhetenas federālajai tiesai jāpārskata pagājušā gada lēmums, kas aizliedza publicēt zviedru rakstnieka Frederika Koltinga grāmatu "60 Years Later: Coming Through The Ry" ("60 gadus vēlāk: Ceļš caur rudzu laukam").

Kā ziņots iepriekš, pagājušā gada jūlijā tagad mūžībā aizgājušais amerikāņu rakstnieks Dž.D.Selindžers vērsās tiesā, pieprasot nepieļaut par viņa klasiskā stāsta "Uz kraujas rudzu laukā" turpinājumu dēvētas grāmatas publicēšanu ASV, apgalvojot, ka tas ir vienkāršs pakaļdarinājums. Lai arī zviedru rakstnieks apgalvoja, ka viņa darbs ir drīzāk literārs komentārs, tiesa lēma, ka Koltinga romāns pārāk atgādina Selindžera darbu un ka to publicēt nedrīkst, jo tas pārkāpj Selindžera autortiesības. Romāns iepriekš tika publicēts Lielbritānijā.

Tagad piecus mēnešus pēc Selindžera nāves apelāciju tiesa atdevusi lietu atpakaļ federālajā tiesā, tomēr norādot, ka, visticamāk, amerikāņu rakstnieka mantinieki gūs virsroku.

Saskaņā ar iepriekšējo tiesas lēmumu, Koltinga romāna galvenais varonis K. kungs pārāk atgādina Selindžera stāsta varoni Holdenu Kolfildu, kura tēls aizsargāts ar autortiesībām.

Selindžers arī iepriekš bija vērsies tiesā, lai bloķētu paša tekstu vai viņa biogrāfiju izdošanu. 1986.gadā Selindžers apturēja britu rakstnieka Iana Hamiltona sarakstītas viņa biogrāfijas izdošanu, kurā bija iekļautas Selindžera rakstītas vēstules draugiem. Grāmata galu galā iznāca 1988.gadā, taču Selindžera vēstules tika iekļautas atstāstītā formātā.

Pēdējais Selindžera darbs - stāsts "Hapvorta 16, 1924" - tika izdots 1965.gadā.

Savos pēdējos publiskajos izteikumos, 1974.gadā sniegtajā intervijā laikrakstam "The New York Times", Selindžers norādīja, ka "savu darbu neizdošanā ir brīnišķīgs miers. Man patīk rakstīt. Es mīlu rakstīt. Bet es rakstu tikai sev un savam priekam. Es esmu pazīstams kā dīvainis, neparasts cilvēks. Bet vienīgais, ko es daru, - mēģinu pasargāt sevi un savus uzskatus".

Selindžers nomira šā gada 27.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!