Foto: DELFI
Ar moto "Dzeja, nepadodies!" no 8. līdz 17. septembrim norisināsies tradicionālās Dzejas dienas, kuru programmā plānoti gandrīz trīsdesmit oficiālie pasākumi.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu festivāla "Dzejas dienas 2011" programmā. Ieeja visos pasākumos - bez maksas.

Eduarda Aivara dzejas krājuma 'Sakvojāžs' atvēršana

Ikgadējo Dzejas dienu ietvaros, sadarbībā ar izdevniecību "Neputns" 8. septembrī, pulksten 17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas zālē - lasītavā notiks Eduarda Aivara dzejas krājuma "Sakvojāžs" atvēršana.

"Pie mums par sakvojāžu nesauc jebkuru ceļojumu somu kā Francijā (sac de voyage), bet īpaša veida somu, kas grāmatas autoram bērnībā likusies suģestējoša. Cilvēka dzīve ir ceļš - kurš tad to nav dzirdējis? Taču sakvojāžā šoreiz nav pirmās nepieciešamības priekšmeti, bet dzejā izteikta ceļinieka pieredze, jauna un spilgta.

Īpaša novitāte ir krājuma otrā daļa "Dzejoļi ar gariem virsrakstiem", kur ik dzejolis ir kā īsa un pat negaidīta atbalss virsrakstam, kas papilnam iezīmē teritoriju, kurā šī atbalss varētu rasties," par grāmatu stāsta Dzejas dienu rīkotāji.

Etnodžeza un dzejas koncerts 'Skatiens'

Dzejas dienu ietvaros, ceturtdien, 8. septembrī pulksten 18 Rīgā, Mazajā ģildē, notiks etnodžeza un dzejas projekta "Skatiens" koncerts. Tajā uzstāsies dzejniece Liāna Langa, dziedātāja Zane Šmite un pazīstamie mūziķi Ilze Grunte, Gints Pabērzs un Andris Grunte. Pasākuma ievaddaļā notiks rakstnieka un  literatūras kritiķa Gunta Bereļa saruna ar Zani Šmiti un Liānu Langu.

"Skatiens" ir laikmetīgās dzejas un mūzikas projekts, kurā vienā veselumā, skanot etnodžeza improvizācijām, savienojas latvju dainas un Liānas Langas laikmetīgā dzeja. Mūzikas apskatnieks Klāss Vāvere par to saka: ""Skatiens"  ir kosmisks, tautisks, globāls, pagānisks, rudenīgs, distancēts un iesaistīts... eksistenciāla šodienas dalībnieces meditācija skaudrā dzejas valodā un latviešu tautasdziesmas ar mūžības pamatīguma vieglumu un džeziski rotaļīgu nopietnību."

"Koncerta lielāko daļu veido teicējas Domicellas Ļīpeņas (1901 Izvalta - 1992 Preiļu raj. Raunieši) teiktās melodijas. Šodien tās skan citādāk. Citādāk šajā laiku, ritmu un esību satiksmē ar šodienas rakstīto, runāto, dziedāto vārdu, šodienas steidzīgo cilvēku. Tomēr dziļi un patiesi," stāsta dziedātāja Zane Šmite.

"Dzejoļu cikls "Skatiens" ir Liānas Langas ceturtā krājuma "Vilkogas" smaguma centrs, tā kulminācija. Tajā Langai raksturīgajā intensīvajā stilā pat vienas rindas robežās savienojas tēli no visdažādākajām realitātes un pārrealitātes teritorijām," norāda jaunākās paaudzes dzejnieks Arvis Viguls.

Par krājumu "Vilkogas" Liāna Langa saņēmusi Gada balvu literatūrā un Dienas gada balvu kultūrā.

Koncerts būs arī tikko izdevniecībā "Apostrofs" klajā nākušā koncerta ieraksta kompaktdiska prezentācija. Pasākumā izdevumu būs iespēja iegādāties par īpaši draudzīgu cenu.    

Ieeja koncertā - bez maksas.

'Alakrez'. Čaks trijās mēlēs

Dzejas dienu ietvaros "Satori" radošajā telpā Berga bazārā notiks pasākums ""Alakrez". Čaks trijās mēlēs".

Aleksandra Čaka jubilejas priekšvakarā tapuši jauni viņa dzejas tulkojumi krievu un gruzīnu valodās un apgāds "Mansards" šogad sagatavojis izdošanai krājumu "Alakrez" ("ЗЕРКАЛА" jeb spoguļi, lasot no labās uz kreiso), kurā iekļauti vairāki desmiti jaunu atdzejojumu krievu valodā. Pagājušajā gadā, savukārt, klajā nācis eposa "Mūžības skartie" tulkojums gruzīnu valodā.

Čaks latviešu, krievu un gruzīnu valodās skanēs mūziķu un tulkotāju lasījumā. Vakaru vadīs grāmatas "Alakrez" veidotājs, atdzejotājs Sergejs Moreino. Vakara valodas - latviešu, krievu.

"Cerams, ka visu Čaka aprakstīto mauku, ebreju augļotāju un melno kaķu dvēseles atnāks paviesoties jaunajās - "Birojnīcas" - telpās Berga bazārā," norāda pasākuma rīkotāji.

Grāmatu maiņas punkts

Dzejas dienu ietvaros 9. septembrī, pie Raiņa pieminekļa Esplanādē, darbosies Grāmatu maiņas telts "Nāc un iemaini pret īsto!".

Akcijas laikā ikviens interesents varēs atnest savas jau izlasītās grāmatas un bez maksas iemainīt pret citām, vēl labākām.

Grāmatu maiņas telts darbosies arī 10. un 11. septembrī - no pulksten 10.

'Brīvais mikrofons'

Dzejas dienu ietvaros 9. septembrī, pulksten 17 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē notiks "Brīvais mikrofons".

HZF "Brīvais mikrofons" iecerēts kā poētiskas vakariņas impulsīvi brīvā gaisotnē tautas dzeju izslāpušām dvēselēm.

Pamudinoša iespēja un izaicinājums savas dzejas lasījumam uz lielās dzejas skatuves vēl nenonākušajiem autoriem, visiem, kas jūt vēlmi dalīties savā radošajā rakstniecībā un ieklausīties citos vēl neatklātajos talantos.

Pieteikties lasījumam iespējams,  sūtot  ziņu ar savu vārdu/ pseidonīmu (un citu informāciju, ko vēlas par sevi pateikt) uz e-pastu:  humanitarie@gmail.com . Viena lasījuma ilgums - līdz 10 minūtēm.

Pētera Brūvera piemiņas pasākums

Dzejas dienu pasākumu ietvaros 9. septembrī, pulksten 18, kafejnīcā - lasītavā "Pastnieks zvana divreiz" notiks dzejnieka un tulkotāja Pētera Brūvera piemiņas pasākums "Mīl mani Dievs" - lietuviešu dzeja un atdzeja.

Pasākumā piedalīsies arī Antans Jonīns no Lietuvas, kā arī Zane un Indra Brūveres.

Ārvalstu dzejnieku lasījumi

Dzejas dienu ietvaros 10. septembrī, pulksten 16 "Satori" radošajā telpā Berga bazārā noriks ārvalstu dzejnieku lasījumi.

Pasākumā piedalīsies Tadeušs Dombrovskis no Polijas, pašmāju dzejniece Ingmāra Balode un citi.

'Word in Motion'. Dzejas video skate

Dzejas dienu 2011 un laikmetīgās kultūras  foruma "Baltā nakts" ietvaros 10. septembrī, pulksten 20 Matīsa tirgus vārtrūmē notiks 4. "Word in Motion" projekts "Dzejas vārtrūme", kura uzmanība galvenokārt vērsta uz aktualitātēm pašmāju, Krievijas un Eiropas poētiskā video.

Projekta "Dzejas vārtrūme" koncepcija balstās nakts laikā cikliski atkārtojamos dzejas video seansos Matīsa tirgus vārtrūmē.

Projekta norises vieta būs brīvi pieejama ikvienam pasākuma norises laikā. Projekta video programmā iekļauti jaunāko un labāko Rietumeiropas, Krievijas un latviešu poētiskā video darbu izlase - video no Krievijas dzejas video kolekcijām, Eiropas poētiska video kolekcijas, apvienības "Orbīta" un citu Latvijas mākslinieku jaunākie dzejas video.

Projekta mērķis ir izveidot izcilas kvalitātes kultūras produktus ar augstu pievienoto vērtību, kas iepazīstinātu latviešu auditoriju ar laikmetīgo literatūru un aktualitātēm dzejas video žanrā, kā arī popularizēt alternatīvās dzejas formas.

Pasākums notiek sadarbībā ar mūsdienu kultūras forumu "Baltā nakts".

Ceļojums ar dzejniekiem pa Zaķusalu

11. septembrī, pulksten 12, Dzejas dienu ietvaros, interesentiem būs iespēja kopā ar dzejniekiem doties ceļojumā pa Zaķusalu.

Pasākums sāksies 27. trolejbusa pieturā "Laivu iela".

Ceļujumā pa Zaķusalu piedalīsies Anna Auziņa, Pēteris Draguns, Inga Gaile, Artis Ostups, Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls, Henriks Eliass Zēgners un citi.

Publiska saruna 'Dzejnieka izdzīvošanas stratēģijas'

Dzejas dienu 2011 ietvaros 11. septembrī, pulksten 15.30 notiks sadarbībā ar "Survival Kit" veidots pasākums "Dzejnieka izdzīvošanas stratēģijas".

Pasākumā, kas notiks Ģertrūdes ielā 32, piedalīsies Tadeušs Dombrovskis no Polijas un pašmāju dzejniece Ingmāra Balode.

Dzejas diska 'Dzejas piegrieztne' prezentācija

Dzejas dienu ietvaros 11. septembrī, pulksten 17, Ģertrūdes ielā 32, notiks dzejas diska "Dzejas piegrieztne" prezentācija.

"Dzejas piegrieztne" ir ceturtais Dzejas dienu ietvaros izdotais ieraksts, kas tapis "NABA Music/Melo Records" sadarbībā ar radio NABA literatūras raidījumu "Bronhīts" un tajā tiek iekļauti pēdējo divu gadu laikā tapuši dzejoļi.

18 dzejnieku ierunātajiem darbiem - domu un jūtu piegrieztnēm muzikālo fonu avangarda elektronikas un industriālās mūzikas noskaņās veidojuši SKD & Stropu Jurka (Absolūtais Minors).

Albums ir nekomerciāls projekts, kas būs pieejams bibliotēkās un skolās, Dzejas dienu dalībniekiem un interesentiem un nav paredzēts tirdzniecībai.

Pasākumā piedalīsies 18 dzejnieki, divi mūziķi un 15 modes mākslinieki.

'Poetry Slam'

Dzejas dienu ietvaros Ģertrūdes ielas teātrī 12. septembrī, pulksten 18 notiks ārvalstu dzejnieku lasījumi "Poetry Slam".


Pasākumā piedalās: Ifa Meniksa un Džeikobs Sems Larouzs (Lielbritānija), Vans Garets (ASV), Kārlis Vērdiņš.

 


Garīgās dzejas lasījumi 'Cilvēks manī?'

Dzejas dienu ietvaros 12. septembrī, pulksten 19 Rīgas danču klubā "Vijoļšķūnis", notiks garīgās dzejas lasījumi "Cilvēks manī?".

Latgaliešu dzejas vakars 'Gostūs pi Raiņa'

Dzejas dienu ietvaros 13. septembrī, pulksten 18 Raiņa un Aspazijas mājā notiks latgaliešu dzejas vakars "Gostūs pi Raiņa".

Pasākuma apmeklētāji varēs noklausīties arī literatūrzinātnieces Janīnas Kursītes priekšlasījumu "Raiņa Latgale".

Dzejas vakarā "Gustūs pi Raiņa" aicināti piedalīties arī Anna Rancāne, Juoņs Ryučāns, Valentins Lukaševičs, Raibīs Suņs, Ilze Sperga un citi.

Pasākumu atbalsta "Latgolys Studentu centrs", Latvijas Rakstnieku savienība.

'Krāsa. Skaņa. Vārdi - Rudens'

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 13. septembrī, pulksten 18.30 Mazajā Ģildē notiks dzejas un mūzikas vakars "Krāsa. Skaņa. Vārdi - Rudens".

Pasākuma gaitā gaidāmi rudens zīmju, emociju un sajūtu meklējumi un atradumi dzejā, mūzikā un fotogrāfijās.

Dzejas vakarā ar autorlasījumiem piedalīsies jaunie un plašākai publikai nezināmie dzejnieki, kā arī trīs jau pazīstamie autori - Inga Gaile, Henriks Eliass Zēgners un Evalds Liepiņš, katrs pārstāvot citu dzejnieku paaudzi un citādāku skatījumu uz rudens tematiku dzejā.

Savu rudens skaņas pasauli atklās grupa "Them Lemons", Justīne Šteina un muzikālā apvienība "Klibs Taurenis".

Vakara vizuālā noformējuma veidošanā ir aicināts pievienoties ikviens apmeklētājs, pirms pasākuma uz e-pastu ksv.rudens@gmail.com atsūtot vienu paša uzņemtu rudens sajūtu fotogrāfiju.

Dzejas meditācija

Dzejas dienu ietvaros  13. septembrī, pulksten 19 Krišjāņa Barona muzejā notiks dzejas meditācija.

Pasākumā tiks lasīta Ulda Ausekļa, Friča Bārdas, Leona Brieža, Leonīda Breikša, Šri Činmoja, Gundegas Gailes, Rūmī, Valda Svirska, Rabindranata Tagores un citu autoru dzeja.

Dzejas meditācijā piedalīsies arī Indra Goldmane, Sarmīte Fogele, Baiba Mennika, Sandra Tulinska, Rita Elstiņa, Valdis Svirskis, Gints Peleckis un citi.

Pasākumu organizē biedrība "Rīgas Šri Činmoja centrs".

Dzejas taka - Klasika

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 13. septembrī, pulksten 20 kafejnīcā "Taka" notiks pasākums "Dzejas taka - Klasika".

Pasākumā piedalīsies Uldis Bērziņš, Juris Kronbergs un Jānis Rokpelnis.

Pasākums top sadarbībā ar kafejnīcu "Taka".

'Six Latvian Poets' atvēršanas svētki

Dzejas dienu ietvaros - 16. septembrī, pulksten 17.30, klubā "Piens" notiks latviešu dzejas antoloģijas angļu valodā "Six Latvian Poets" atvēršanas svētki.

Pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Literatūras centru.

'Jauno dzejnieku tiesa'

Dzejas dienu ietvaros 16. septembrī, pulksten 19 klubā "Artelis - gandrīz teātris" "Klasiska dzejas vakara" 10 gadu jubilejā notiks pasākums "Jauno dzejnieku tiesa".

"Desmit gados, kopš Dzejas dienās notiek "Klasisks dzejas vakars", Latvijā ir ienākusi jauna dzejnieku paaudze. Uz "Jauno dzejnieku tiesu" aicinājām autorus, kuriem jau iznākušas pirmās grāmatas - Ivetu Ratinīku, Alisi Zariņu, Arvi Vigulu, Arti Ostupu, Jāni Vādoni un Krišjāni Zeļģi.

Viņi ir apsūdzēti dzejošanā - nodarbē, kuras "atrautība no realitātes" ir pat bīstama un sabiedrības lielākajai daļai - nesaprotama.  Tie, kuri apmeklēs tiesas procesu, varēs paši izdarīt savus secinājumus, jo jaunajiem autoriem būs iespēja sevi aizstāvēt, lasot jaunus dzejoļus.

Un tikai tie, kuri ieradīsies, uzzinās tiesas iznākumu, kā arī to, kurš būs prokurors, aizstāvis un tiesnesis. Tagad varam vien atklāt, ka tiesas starpbrīdī uzstāsies Dēlis Budēlis," norāda pasākuma organizatori.

"Klasisku dzejas vakaru" rīko dzejniece Liāna Langa.

'E-tika' - Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumi

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 17. septembrī, pulksten 16 Jāņa Akurātera muzejā notiks pasākums "E-tika".

Pasākuma gaitā plānoti Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumi.

'Ziemeļi-Dienvidi'- ārvalstu dzejnieku lasījumi

Dzejas dienu ietvaros 14. septembrī, pulksten 19 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē notiks ārvalstu dzejnieku lasījumi "Ziemeļi - Dienvidi".

Pasākumā piedalīsies Šamšads Abdullajevs (Uzbekistāna) un Hamdams Zakirovs (Uzbekistāna / Somija).

Gada laikā iznākušo dzejas krājumu autoru lasījumi

Festivāla "Dzejas dienas 2011" laikā 15. septembrī, pulksten 18  Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā notiks gada laikā iznākušo dzejas krājumu autoru lasījumi.

Pasākumā "Atvērt nevar aizvērt" piedalīsies Amanda Aizpuriete, Anna Auziņa, Gaiķu Māris, Andris Ogriņš, Juris Kronbergs un Eduards Aivars.

'Opijs tautai'

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 15. septembrī, pulksten 19, kafejnīcā "Trīs vīri laivā" notiks pasākums "Opijs tautai".

Tajā piedalīsies Henriks Eliass Zēgners, Toms Treibergs un citi.

  

'Dzejas Taka' uz VEF jumta

Dzejas dienu ietvaros 15. septembrī, pulksten 20 notiks pasākums "Dzejas Taka".

Literāti un pasākuma apmeklētāji tiksies uz VEF jumta (ieeja no Bērzaunes ielas).

"Dzejas Takā" piedalīsies Edvīns Raups, Ērika Bērziņa, Inga Ābele un Kārlis Vērdiņš.

Baibas Bičoles dzejas vakars

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros "Satori" radošajā telpā Berga bazārā 17. septembrī, pulksten 16 notiks Baibas Bičoles dzejas vakars.

Pasākumā notiks arī Bičoles dzejas krājuma "Citviet" atvēršanas svētki.

Baibas Bičoles dzejas vakars notiks sadarbībā ar izdevniecību "Mansards".

Poētiskas orientēšanās sacīkstes

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 17. septembrī, pulksten 21 pie Raiņa pieminekļa Esplanādē notiks Poētiskas orientēšanās sacīkstes "Leģenda par medusmaizi".

Piedzīvojumu pastaiga „Leģenda par medusmaizi" ir izzinoša orientēšanās spēle komandām Rīgas centrā, pārbaudot savas zināšanas un atjautību, meklējot atbildes uz dažādiem ar literatūru saistītiem jautājumiem.

Pastaigas mērķis - aktīvi un izglītojoši pavadīt laiku ar draugiem, izzinot  un iepazīstot  Rīgas kultūrvēsturisko centru.

Laiks



17. septembris, plkst. 21:00. Pieteikto komandu reģistrēšanās no plkst. 20:30


Vieta


Rīgas centrs, Esplanāde, pie Raiņa pieminekļa.


Dalībnieki


Komandu veido 3-4 dalībnieki bez vecuma vai kādiem citiem ierobežojumiem. Dalība pasākumā ir bez maksas.


Pieteikšanās


Līdz 14. septembrim (ieskaitot) lūdzam iesūtīt pieteikumus e-pastā
dzejasdienas@dzejasdienas.lv
ar norādi "Piedzīvojumu pastaiga". Pieteikumā jānorāda k
omandas nosaukums, dalībnieku vārdi un uzvārdi
, kā arī komandas kapteiņa
e-pasta adrese
un kontakttālrunis.


Spēles noteikumi


Spēle ir azartisks piedzīvojums 2 stundu garumā, kurā svarīga loma ir komandas stratēģijai, atjautībai, erudīcijai. Īpaša fiziskā sagatavotība nav nepieciešama. Pastaigas laikā, vadoties pēc uzdevumu aprakstiem un kartēm, katrai komandai būs jāapmeklē foto punkti, jāveic dažādi uzdevumi, kas saistīti ar prasmi orientēties un veiksmīgu komandas sadarbību. Par katru izpildīto uzdevumu komanda saņem punktus, kuru skaits ir atkarīgs no uzdevuma sarežģītības pakāpes.


Spēle nav ātruma un izturības sacīkstes, tādēļ liela nozīme ir komandas atjautībai un stratēģijai.


Spēles laikā nav atļauts pārvietoties ar velosipēdu, automašīnu, skrituļslidām, skrejriteņiem u.tml. Ir atļauts izmantot pilsētas sabiedrisko transportu. Iesakām vilkt ērtus apavus un laikapstākļiem atbilstošu apģērbu. Nepieciešamības gadījumā iesakām padomāt arī par līdzi paņemtu termosu ar karstu tēju.


Ņemot vērā, ka spēle norisināsies vēlu vakarā, gadījumā, ja komandā piedalās nepilngadīgi dalībnieki (piemēram, ģimene vai klasesbiedri), tad nepieciešams nodrošināt, ka vismaz viens no komandas dalībniekiem ir pilngadīgs (piemēram, skolotājs vai ģimenes loceklis kādam no nepilngadīgajiem dalībniekiem).


Nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ Spēle netiek atcelta.


Katrai komandai nepieciešams -


- digitālais fotoaparāts ar uzlādētu bateriju un brīvu atmiņas vietu ~ 75 attēliem, kā arī USB vads, attēlu ievadīšanai datorā


- pildspalva vai zīmulis- mobilais telefons ar uzlādētu bateriju.


- kabatas vai pieres lukturītis, lai nepieciešamības gadījumā varētu apgaismot karti, objektus utt.


Reģistrējoties katrai komandai tiks izsniegta karte, uzdevumu un noteikumu komplekts.


Finišs


Finišs plkst. 23:00, visiem komandas dalībniekiem vienlaicīgi. Pēc finiša notiks  rezultātu apkopošana. Rezultātu paziņošana 00:00.


Uzvarētāju apbalvošana


Lai arī šīs nav Sacīkstes,  komanda, kura visprecīzāk izpildījusi visus uzdevumus un ieguvusi vislielāko punktu skaitu noteiktajā laikā, ir uzvarējusi.


Uzvarētāju paziņošana un apbalvošana notiks plkst. 00.00 "Dzejas dienu 2011" noslēgumā pasākumā klubā
Nabaklab,
Z.A.Meierovica bulvārī 12
, kā ietvaros norisināsies Dzejnieku diskotēka DJ Ilmāra Šlāpina vadībā.

Rezultāti tiks publicēti www.dzejasdienas.lv trīs dienu laikā pēc Spēles.

Dzejnieku diskotēka

Festivāla "Dzejas dienas 2011" ietvaros 17. septembrī Dzejas dienu noslēgumā, pulksten 22 "Nabaklab" notiks dzejnieku diskotēka.

Apmeklētājus ar dīdžeja prasmēm pārsteigs Ilmārs Šlāpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!