Foto: Reuters/Scanpix
Pazīstamais indiešu izcelsmes britu rakstnieks Salmans Rušdi paudis pārliecību, ka šobrīd publicēt viņa slaveno darbu "Sātaniskās vārsmas" būtu daudz sarežģītāk nekā 1988. gadā, kad grāmata iznāca, jo pasaulē noskaņojums ir daudz "baiļpilnāks un nervozāks", raksta ārvalsu prese.

Pagājušajā nedēļā drošības apsvērumu dēļ tika atcelta Rušdi veidotas dokumentālās filmas "Islam: The Untold Story" demonstrēšana. Savukārt Irānas mediji ir publicējuši ziņu, ka tiek palielināts atalgojums par "Salmana Rušdi galvu" - no 500 tūkstošiem dolāru uz 3.3 miljoniem.

"Šo islama pasauli kritizējošo grāmatu šobrīd būtu daudz grūtāk publicēt. Manas grāmatas aizliegums daudzās valstīs un draudi manai dzīvībai radījis ilgtermiņa sasaluma efektu," intervijā BBC teicis pazīstamais rakstnieks.

Pēc Rušdi domām vienīgais veids, kā risināt šo problēmu ir "lielāka izdevēju drosme."

"Brīvā sabiedrībā ir jājūt, ka tev ir tiesības runāt, ko tu domā," intervijā teic rakstnieks, piebilstot, ka autori joprojām tie vajāti par savu domu paušanu tādās valstīs kā Turcija, Ēģipte, Alžīrija, Irāna un citās.

"Ja pavērosiet iemeslus, kas tiek piesaukti apspiežot vārda brīvību, tad tie allaž būs vieni un tie paši – zaimošana, ķecerība, aizvainojums, pārkāpums – kā viduslaikos," paudis Rušdi.

Salmana Rušdī "Sātaniskās vārsmas" joprojām daudzviet islama pasaulē tiek uzskatīta par zaimojošu un tā joprojām ir aizliegta Indijā.

Tomēr rakstnieks arī uzsver, ka daudzi no kādreizējiem protestētājiem un kritizētājiem publiski atzinuši savu kļūdu.

"Acīmredzot, daudzi no viņiem ir sapratušu, ko nozīmē vārda brīvība. Ja tev ir tiesības teikt, ko tu domā, tad ir nepareizi nosodīt cilvēku, kurš domā atšķirīgi," intervijā saka Salmans Rušdi.

"Ja tā izrādīsies patiesība, tad mēs varam izkļūt no šī baiļu laikmeta," piebilst rakstnieks.

Salmans Rušdi drīzumā laidīs klajā savu memuārus ar nosaukumu "Jozefs Antons", izrādot cieņu saviem iecīnītākajiem autoriem Jozefam Konradam un Antonam Čehovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!