Foto: AFP/Scanpix

Indiešu izcelsmes britu autors Salmans Rušdi 18. septembrī laidis klajā savu autobiogrāfiju "Jozefs Antons", kas vēsta par viņa dzīvo kopš slavenā darba "Sātaniskās vārsmas" iznākšanas, raksta ārvalstu prese.

Romāns "Sātaniskās vārsmas" iznāca 1988. gadā un tika atzīts par zaimojošu islama pasaulei. Gadu pēc grāmatas iznākšanas Irānas ajatolla Homeinī izsludināja, ka nogalināt Salmanu Rušdi ir "dievam tīkams darbs".

Deviņus gadus pēc Irānas draudiem rakstnieks Londonā dzīvoja dažādos konspiratīvos dzīvokļos un viņu apsargāja Londonas policija.

Grāmatā stāstīts par to, kā tikuši nogalināti tulkotāji, kuri grāmatu "Sātaniskās vārsmas" pārtulkojuši japāņu un itāļu valodās. Tāpat Rušdi atklāj savas atmiņas par apsargiem no Skotlendjarda.

Autobiogrāfiju "Džozefs Antons" Rušdi nosaucis par godu diviem saviem iemīļotajiem autoriem Džozefam Konrādam un Antonam Čehovam. Šādu pseidonīmu nereti Rušdi izmantoja laikā, kad viņu apsargāja.

1998. gadā Irāna pārliecināja britu valdību, ka necentīsies visiem spēkiem ajatollas Homeinī izdoto fatvu par Rušdi nogalināšanu. Kopš tā laika viņš vairs netiek apsargāts un ir pārcēlies uz Ņujorku.

Tomēr islāma reliģiskās organizācijas ir izsludinājušas naudas balvu par Rušdi galvu. Summa jau vairākas reizes ir paaugstināta un kopš 2012. gada 16. septembra tā jau sasniegusi 3.3 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!