Foto: stock.xchng
Latvijas Grāmatnieku ģilde (LGĢ) uzskata, ka Latvijā grāmata būtu jāatbrīvo no pievienotās vērtības nodokļa (PVN), piektdien uzrunā Rīgas Grāmatu svētku ietvaros sacīja ģildes valdes locekle Ināra Beļinkaja.

Viņa norādīja, ka laikā, kad izdevēji cīnījās pret PVN likmes palielināšanu, grāmatu kopējais tirgus Latvijā bija 30‒35 miljoni latu. Pagājušā gada beigās tas bija samazinājies līdz 24,5 miljoniem latu, un kopējā izdevēju peļņa bija tikai 1,3% no apgrozījuma.

"Mūsuprāt, šajos rādītājus lielā mērā vainojama neapdomātā nodokļu politika. Latvijas valsts likumu aktos ir noteikts, ka kultūras vērtības, piemēram, teātris un cirks, tiek atbrīvotas no PVN. Arī latviešu grāmatu vajadzētu uzskatīt par kultūras vērtību un attiecīgi atbrīvot no PVN," pastāstīja Beļinkaja un uzsvēra, ka šāda prakse ir daudzviet Eiropā, piemēram, Anglijā, Norvēģijā un Polijā.

Kopš 2009.gada samazinātā PVN likme, kas tiek piemērota grāmatām, palielinājusies no 5% līdz 12%.

LGĢ izveidota 2007.gadā. Tā apvieno Latvijas lielākos grāmatizdevējus un grāmattirgotājus ‒ uzņēmumus "Apgāds "Zvaigzne ABC"", "Jānis Roze", "Apgāds "Valters un Rapa"", "Jumava". Ģildes galvenais mērķis ir veidot labvēlīgu vidi un attīstīt grāmatniecību kā radošu industrijas nozari Latvijā, popularizēt un virzīt Latvijas grāmatniecību starptautiskajā tirgū, kā arī veicināt grāmatu lasīšanu, jo īpaši jaunatnes vidū, liecina ģildes mājaslapā publicētā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!