Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 22.novembrī, piecdesmit gadu jubileju atzīmē viens no mūsdienu ietekmīgākajiem un arī noslēpumainākajiem krievu literātiem – prozaiķis Viktors Peļevins.

Peļevins dzimis Maskavā, izglītību ieguvis Maskavas Enerģētiskajā institūtā elektromehāniķa specialitātē, dienējis padomju armijā, vēlāk mācījies Literatūras Institūtā, taču no tā ticis atskaitīts.

Vairākus gadus Peļevins bijis žurnāla "Zinātne un reliģija" (Hаука и религия), kur viņš veidojis publikācijas par austrumu misticismu, līdzstrādnieks.

1989.gadā iznāca pirmā Peļevina literārā publikācija – pasaka "Burvis Ignāts un ļaudis" (Колдун Игнат и люди). Peļevins par saviem darbiem saņēmis arī daudzas balvas – Mazo Bukera balvu, "Zelta lodi" un citas.

2009.gadā kādā interneta aptaujā Peļevins atzīts par ietekmīgāko Krievijas intelektuāli, apsteidzot bijušo Krievijas naftas koncerna "Jukos" vadītāju, par dažādiem smagiem noziegumiem notiesāto Mihailu Hodorkovski un nesen aizsaulē aizgājušo zinātniskās fantastikas rakstnieku Borisu Strugacki.

Viņa darbi ir tulkoti daudzās pasaules valodās, tostarp latviešu valodā tulkoti romāni "Generation P" (Generation "П") un "Šausmu ķivere" (Шлем ужаса. Креатифф о Тесее и Минотавре). Tāpat latviešu valodā pieejams arī Peļevina stāsta "Akiko" (Акико) tulkojums.

Šogad laista klajā arī biogrāfiska grāmata "Peļevins un tukšuma paaudze", kuru kritiķi novērtējuši visai pretrunīgi. Darba autori – kritiķis Sergejs Polotovskis un žurnālists Romāns Kozaks šo grāmatu dēvē par pirmo mēģinājumu no fragmentiem radīt kopainu, aprakstīt noslēpumainā literāta, kurš vairās no intervijām un par kura biogrāfiju ziņas ir visai skopas, radošās dzīves gājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!