Foto: DELFI

2013. gada 1. janvārī aprit 150 gadu, kopš dzimis latviešu dramaturgs un prozaiķis Rūdolfs Blaumanis (1863. - 1908.)

Populārais literāts pasaulē nāca Ērgļu muižā, muižas pavāra Matīsa un istabenes Karlīnes ģimenē, kuri, cita starpā, arī bijuši prototipi vairākos Blaumaņa darbos. Piecu gadu vecumā kopā ar vecākiem pārvācies uz "Braku" mājām turpat Ērgļu pusē, kur pavadījis lielāko daļu savas dzīves.

Pirmos darbus Blaumanis sarakstījis vācu valodā, bet jau 1886. gadā tika publicēts viņa pirmais darbs latviski — dzejolis "Nakts". Blaumaņa populārāko darbu vidū ir noveles "Nāves ēnā", "Raudupiete", "Purva bridējs", "Salna pavasarī", "Andriksons", pasaka "Velniņi", bet aizvien populāri uz Latvijas teātru skatuvēm ir Blaumaņa dramaturģijas darbi "Trīnes grēki", "Pazudušais dēls", "Indrāni", "Ugunī", kā arī "Skroderdienas Silmačos". Arī šobrīd gandrīz visu Latvijas teātru repertārā ir pa kādai Blaumaņa lugai. Šajā sezonā vēl gaidāmi jaunā režisora Valtera Sīļa "Indrānu iestudējums Nacionālajā teātrī, kā arī Elmāra Seņkova veidotā "Raudupiete" Valmieras teātrī.

Pēc Blaumaņa darbu motīviem uzņemtas virkne latviešu kinofilmas Viņa darbi tulkoti angļu, vācu, lietuviešu, somu, igauņu, ungāru, ukraiņu, krievu valodās.

2004. gadā "Latvijas Avīze" un portāls "Apollo" veica aptauju par 100 ievērojamākajiem latviešiem, kurā Blaumanis ierindojas trešajā vietā, aiz Krišjāņa Barona un Kārļa Ulmaņa.

Blaumanis mira 1908. gadā no ielaistas tuberkulozes, sanatorijā Somijā. Vēlāk pārvests uz Latviju un apglabāts Ērgļu kapos.

2013. gada 1. janvārī plkst. 12.00 Ērgļos, Blaumaņa kapos būs piemiņas brīdis, veltīts rakstnieka 150. gadu jubilejai.

Savukārt Rīgā, atzīmējot spilgtā latviešu rakstnieka jubileju, 1. janvārī plkst. 16.00 Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē notiks literāri muzikāls sarīkojums "Joprojām apbrīnojamais Blaumanis".

Teātra zinātnieks Viktors Hausmanis klātesošos iepazīstinās ar rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa ieguldījumu latviešu teātra attīstībā un īpašo saistību ar Rīgas Latviešu biedrību.

"Rūdolfa Blaumaņa kā dramaturga tapšana un izaugsme cieši saistāma ar Rīgas Latviešu biedrību, kuras viens no darbības virzieniem bija biedrības teātra organizēšana un vadīšana, un tieši šajā teātrī 1891. gadā pirmo reizi uz skatuves parādījās toreiz maz pazīstamā rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa komēdija "Zagļi", taču viņa popularitāte auga ar katru nākamās lugas iestudējumu, jo īpaši tas notika 1893. gadā, kad teātrī notika drāmas jeb, kā toreiz teica "bēdu lugas" "Pazudušais dēls" pirmizrāde, bet pavisam jauns pavērsiens parādījās 1896. gadā, kad uz skatuves sāka dzīvot komēdija "Trīnes grēki". Līdz ar R.Blaumaņa lugu iestudējumiem, atvērās daudzu izcilu latviešu skatuves mākslinieku talanti," stāsta Hausmanis.

Sarīkojuma idejas autors un vadītājs ir Jānis Siliņš. Rakstnieks Ēriks Hānbergs stāstīs par pārdzīvoto, skatoties Rūdolfa Blaumaņa lugas teātros, aktieri Indra Burkovska, Rūdolfs Plēpis, Māris Andersons uzburs Blaumaņa dzejas pērles, kurām mūziku sarakstījis un to atskaņos pianists Andrejs Laukmanis. Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Austrums" izpildījumā un diriģenta Ārija Šķepasta vadībā skanēs kora dziesmas ar Blaumaņa vārdiem.

Apmeklētājiem būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidota Blaumaņa grāmatu ekspozīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!