Foto: F64
Pirms Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanas ceremonijas, kas notiks 24.jūlijā, turpinām "Delfi" lasītājus iepazīstināt ar balvas nominatiem. Katram tiek uzdoti trīs jautājumi, kurus vieno tēma – Kā rakstīt bērniem?

Šogad Jāņa Baltvilka balvai ir izvirzītas trīs rakstnieka Jura Zvirgzdiņa grāmatas - "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi".

Juris Zvirgzdiņš ir daudzu prozas grāmatu autors, bieži raksta par dažādiem rotaļu lāča Tobiasa piedzīvojumiem un ceļojumiem, stāsta un joko par vēsturi, aizstāv dabu, indiāņus un īstus lāčus. Šogad dažādās izdevniecībās iznākušas trīs jaunas viņa grāmatas. Visas trīs Baltvilka balvas žūrija atzinusi par radošu veiksmi.

- Baltvilka balvas iedibinātāji un uzturētāji - Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome vēlas "fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - uz bērnu, kas lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā". Kā tu komentētu, skaidrotu šos trīs labumus - interesants, skaists, latviešu valodā?

Juris Zvirgzdiņš: Vēlams, lai grāmatas teksts neatkārtotu jau aprobētas shēmas - lai tas būtu kaut kas jauns. Tekstam jābūt pietiekami saistošam, lai bērns pēc trīs izlasītām lapām neteiktu, ka tas viņam ir par gudru vai garlaicīgu.

Lielākoties bērniem grāmatas izvēlas vecāki vai vecvecāki, un nereti pieaugušie orientējas nevis uz aktuālo laiku, bet uz tā saucamajām "pārbaudītajām vērtībām" - tādas patiešām pastāv, bet tas nav vienīgais labas izvēles kritērijs.

Autoram, savukārt, ir jāorientējas uz noteiktām vecuma grupām un jāsaprot, kas ir viņa auditorija.

- Vai pastāv liela atšķirība starp grāmatu, ko bērnam būtu vērts lasīt, un grāmatu, ko bērns grib lasīt? Kāds brīnums ļauj abām šīm lietām sakrist?

Juris Zvirgzdiņš: Šī lieta ir ļoti sarežģīta, es to varu salīdzināt ar mūsu vēlēšanām. Mēs izvēlamies partiju, pēc mēneša vairs neatceramies, par ko esam balsojuši, bet rezultāts mūs jebkurā gadījumā neapmierina.

Lai bērns novērtētu grāmatu, viņam ir nepieciešama kaut kāda pieredze. Sākumā ir labi, ja kāds pieredzējušāks lasītājs viņam kaut ko iesaka, bet pēc tam, kad bērns būs izlasījis jau kādas padsmit grāmatas, viņš jau sapratīs, ka šajos grāmatu kalnos kļūst interesants arī pats meklēšanas process. Nereti bērnam tieši paša atrasta grāmata sagādā vislielāko prieku un baudu.

Tomēr tādas īstas receptes tam nav.

- Rakstnieki allaž tiek turēti drošā attālumā no Baltvilka balvas žūrijas, tur lemj literatūras pētnieki, mākslas eksperti, bibliotekāri, sabiedrības cienīti vecāki. Savukārt Delfos par savu simpātiju balso lasītāji. Šoreiz mēs dodam tev iespēju izteikt savu atzinību kolēģiem - kas ir tavs personiskais šāgada laureāts bērnu literatūrā, grāmatu mākslā, tulkojumos?

Juris Zvirgzdiņš: Es noteikti gribētu izcelt dzejas bilžu grāmatu sēriju BIKIBUKS, pilnīgi visas grāmatiņas - tas ir brīnišķīgs projekts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!