Foto: Publicitātes foto
Kriminālromānu autoru aptaujā par labāko rakstnieci atzīta Agata Kristi, bet viņas darbs "Rodžera Ekroida nāve" - par visu laiku labāko kriminālromānu, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Britu rakstniece savas raženās karjeras laikā izgudrojusi lasītāju iemīļotos izmeklētājus Erkilu Puaro un Džeinu Mārplu. Viņa arī sarakstījusi lugu "Peļu slazds'", kuras iestudējumi Lielbritānijā notiek kopš 1952.gada līdz pat mūsdienām.

1926.gada romāns "Rodžera Ekroida nāve", kuram raksturīgi negaidīti pavērsieni, palīdzēja veidoties kriminālromānu žanram.

"Mēs domājām, ka šoreiz kaut kas mainīsies, bet Kristi patiešām ir vislabākā," sacīja Kriminālromānu autoru asociācijas priekšsēdētāja Elisone Džozefa. "Viņas romāni rada spēcīgu klātbūtnes sajūtu, varoņi ir nevainojami izstrādāti, turklāt viņas stāstiem piemīt tik brīnišķīga struktūra. Kriminālromānu lasītāji vēlas, lai pēc grāmatas nolikšanas būtu pabeigtības sajūta."

Taču par labāko kriminālromānu sēriju tika atzīts Artura Konana Doila "Šerloks Holmss".

Aptauja sarīkota par godu Kriminālromānu autoru asociācijas 60.gadadienai. Pēdējoreiz tāda veida aptauja tika veikta 1998.gadā, un tajā par labāko kriminālžanra rakstnieku atzina Reimondu Čāndleru.

1976.gadā mirusī Kristi sarakstījusi 66 detektīvromānus un 14 īso stāstu krājumus.

Šogad Kristi mantinieki pirmoreiz pasūtīja jaunu romānu par Puaro. To rakstīs Sofija Hanna, un tā iznākšana plānota nākamā gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!