Foto: Ģirts Raģelis

Turpinām iepazīstināt ar šā gada Latvijas Literatūras gada balvas nominantiem. Kategorijā "Dzeja" uz balvu pretendē Toms Treibergs ar krājumu "Drudzis". Grāmatas mākslinieks – Reinis Pētersons.

Dzejnieks Toms Treibergs izveidojis dramaturģisku dzejas krājumu, kas piecos posmos piedāvā iepazīties ar cilvēka pārdzīvojumu anatomiju. No pirmajiem simptomiem, saasinājuma un drudža, līdz atslābumam un atveseļošanās posmam attēloti emocionāli cilvēka dzīves posmi, 31 dzejolis, ar kuriem iespējams asociēties jebkuram, kas mīlējis.

Aicinām noskatīties video interviju ar dzejnieku. Ar Tomu Treibergu sarunājas Ilmārs Šlāpins, video – Ģirts Raģelis. Saruna notika Andreja Upīša memoriālā muzejā telpās.

Kritiķu vērtējums

Aivars Eipurs par Tomu Treibergu:

"Lai cik gudrs būtu autors un lai cik labus dzejoļus rakstītu, vienalga viņš, kā mēs visi, ir iesprostots savā ķermenī. Kā izeja tiek piedāvāts drudzis; gan pārnestā nozīmē, gan ar termometru tieši padusē. Bet ko darīt ar otru padusi? Šoreiz vēroju cita slimību ne kā ceļu, drīzāk kā piedzīvojumu virteni. Pretojos krājuma koncepcijai, kas paredz saslimšanu un atveseļošanos caur dzejoļiem. Lasu tos ne pēc kārtas, vienkārši kā mākslas darbus, no kuru autora es sagaidu arvien vairāk. Kāda lasītāja par krājumu teica: "Vecis vienkārši čīkst. Man nepatīk, ka vecis čīkst." Tas ir visai īpatnējs izteikums par Treiberga dzeju. Jeb arī – ja tā ir čīkstēšana, es gribētu, lai viņš čīkst vēl vairāk. Skaisti – kā čīkst varens koks."

Ilmārs Šlāpins par Tomu Treibergu:

"Autoram izdevies atrast un noturēt jaunu, simpātisku un līdz šim latviešu dzejā iztrūkstošu literārā varoņa intonāciju – tādu kā skatītāju no malas, kurš ar interesi un iejūtību vēro pats sevi un savas vienīgās iespējamās dzīves notikumus, rūpīgi tos izdomājot, pierakstot un daloties arī ar mums. Tāda uzmanība pret detaļām un aizkustinošiem sīkumiem bieži robežojas ar slimīgu fantāziju, un tur tad arī rodams attaisnojums krājuma nosaukumam un konceptuālajam ietvaram. Tādu dzeju nez vai iespējams iemācīties no galvas, lai skaitītu svinīgos brīžos pie eglītes, taču no tās var daudz mācīties – it īpaši to, kā pārslimot ikdienas pelēcību un tukšumu. Un tas nu gan ir viens no labas dzejas galvenajiem uzdevumiem."

Liega Piešiņa par Tomu Treibergu:

"Toms Treibergs dzejā raksturo savu pieredzi. Tās ir kā patiesības vēstules, kas pēc izlasīšanas liek skatīties acīs sev un dzejniekam, un atzīties kāds bijis ceļojums savu tumšāko sajūtu zonā, bet vispirms, protams, ir pārdzīvojums. Toma dzejas vārdi ir vērīgi, viņa dzejas nospiedumi apliecina, ka no pašizteiksmes tie devušies pret straumi. Toms prot noķert ideju un to iemūžināt dzejolī, kas uzrunā mani kā dzejas baudītāju."

Toms Treibergs dzimis 1985. gadā Rīgā. Mācījies Taurupē, beidzis LU Teoloģijas fakultāti. Strādājis par audzinātāju Marijas Montesori bērnu mājā. Strādā Latvijas Televīzijā par raidījuma "Kultūras ziņas" redaktoru un žurnālistu, ir etīžu teātra "Nerten" aktieris un režisors. Raksta kino un teātra kritiku. Pirmais krājums "Gaismas apstākļi" tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kā spilgtākā debija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!