Foto: Sintija Popena, apgās "Mansards"
Latvijā pazīstamais rokmūzikas pētnieks Klāss Vāvere aprīlī ieradies no Meksikas Latvijā, tādēļ apgāds "Mansards" un autors, izmantojot izdevību, aicināja tuvākos draugus, lai piedalītos īpašā dzejas lasījumā, fonā atskaņojot grāmatai par godu veidotu "Šūpuļdziesmu radio". Klāss Vāvere savā neparastajā grāmatā ļauj izsekot autobiogrāfiskam stāstam, kura pamatā ir visu dzīvi kopta mūzikas mīlestība.

Lai arī, grāmatai iznākot, autors sacīja, ka grāmatā publicētie teksti nav dzeja, izdevuma redaktors Guntars Godiņš grāmatas atvēršanā uzsvēra: "Dzeja ir viss, kas sniedz emocijas". Poētiski publicistiskā manierē grāmatā godinātas paaudzes vērtības – roka un popmūzikas albumi ("The Beatles", "Pink Floyd", "King Crimson", "Led Zeppelin", Ēriks Kleptons, Bobs Dilans, "ABBA", "Pērkons", u.c.), kas mūsdienās nereti dēvēti par klasiskiem. Tekstos ir daudz kultūrvēsturisku atsauču, tomēr grāmata nav "par mūziku". Klāss Vāvere grāmatā atklāj faktus un laiku, par kuru mēdza sacīt: "Roks – tā ir mūsu reliģija".

Pirmo reizi mūžā Klāss Vāvere ar lasījumu uzstājās kā dzejnieks, gan aicinot, lai labāk viņu dēvē par "zelta jaunatni", nevis par dzejnieku. Pasākumu apmeklēja mūzikas kritiķis Uldis Rudaks, "Dzelteno pastnieku" mūziķis Ingus Bauškenieks, kuram ir veltījums grāmatā, foto mākslinieks Gvido Kajons, dzīvesstila bloga autore Inga Daliba u. c. Atvēršanā piedalījās arī Klāsa mamma, māsa Krista Vāvere, draugi un dažādu paaudžu rokmūzikas cienītāji.

Grāmatas māksliniece Elita Šica-Vāvere, grāmatā dēvēta par Cukuru, uz pirmā vāka likusi Džimiju Peidžu nezināma mākslinieka stencilā. Elita joprojām dzīvo Meksikā un sūtīja sveicienus klātesošajiem, savukārt Klāss veltīja dzejas rindas Cukuram. Vakara gaitā tika teikts paldies vairākiem grāmatas dzejas varoņiem – Raimondam Paulam, Džo Kokeram, Deividam Bovijam, u.c., atklājot, ka viss, kas uzrakstīts, atbilst patiesībai. Ar dzejoli "Imagine", kas stāsta par pirmo uzdāvināto plati, Klāss pateicās savam tēvam. Vairākus pārāk personiskus stāstus Klāss atstāja lasītāju ziņā un publiski nelasīja.

Muzikālā saruna un dzejas lasījums norisinājās apgāda "Mansards" jaunajās biroja telpās un bija ģenerālmēģinājums mazu literāru pasākumu organizēšanai. Kopš 2017. gada apgāds "Mansards" par savām mājām sauc Alberta ielas 11 namu, kas ir viens no nacionālā romantisma arhitektūras un arī ēkas autora arhitekta Eižena Laubes daiļrades simboliem. Ik dienu apgāda birojs pieņem apmeklētājus noteiktā darba laikā – informējot par grāmatām, jaunumiem, izsniedzot e-veikala pirkumus un rīkojot tikšanos ar grāmatu blogeriem, autoriem, lasītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!