Foto: Publicitātes foto
Pagājušajā nedēļā, 28. aprīlī, pasniegts jauns apbalvojums latviešu dzejā – "T" balva. Par pirmo balvas laureātu kļuvis dzejnieks Artis Ostups, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Rakstnieku savienības pārstāvji.

"T" balvu pasniedza dzejnieks un balvas idejas autors Einārs Pelšs Latvijas Rakstnieku savienības rīkotajā lasījumu un sarunu ciklā "Process".

Kā vēsta "T" balvas izveidotāji, nepieciešamība pēc literāru godalgu alternatīvas "radās daudziem nozares pārstāvjiem, daloties pārdomās par Latvijas Literatūras gada balvas (LaLiGaBa) šogad nosauktajiem nominantiem", uzsverot, ka dažreiz kāds nozīmīgs darbs paliek nenovērtēts.

"T" balvas rīkotāji skaidro, ka ar "T" mēdz apzīmēt temperatūru un arī laika dimensiju, savukārt starptautiskajā zīmju valodā burtu "t" atveido ar pigas žestu.

Šogad balvu saņēma dzejnieks Artis Ostups par dzejprozas krājumu "Žesti" ("Neputns", 2016). Jaundibinātās balvas noteikumi paredz, ka laureātam pašam jāizvēlas un jāapbalvo nākamais – "T-2017" – balvas saņēmējs. Balvas ieguvējs saņēma T-kreklus ar "T" balvas simbolu – tetovētu pigu.

Balvas dibinātāji pauž cerību, ka "T" balvas pasniegšanas tradīciju izdosies turpināt un, līdzīgi kā citās valstīs ar spēcīgām literārām tradīcijām, arī Latvijā turpmāk līdzās oficiālām literārām godalgām, ko piešķir komisijas vai žūrijas, būs balva, ko "kolēģis piešķir kolēģim, nemeklējot zelta vidusceļus".

Balvas māksliniecisko noformējumu veidojusi Gundega Evelone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!