Foto: AFP/Scanpix/LETA - 1986. gada 1. martā uzņemts fotoattēls, kurā redzama Palmes slepkavības vieta
Zviedru premjerministra Ūlofa Palmes slepkavība ir neatklāta jau 33 gadus. Laika gaitā tai pievērsušies gan dažādi konspirāciju teoriju piekritēji, gan žurnālisti no visas pasaules. Par pamatu izmantojot rakstnieka Stīga Lārsona netīšām atrasto arhīvu ar skrupulozi vāktiem materiāliem par Palmes slepkavību, rakstnieks Jāns Stoklasa uzrakstīja grāmatu, aizsteidzoties priekšā policijas izmeklēšanai un pasakot – kurš, visticamāk, nogalināja premjerministru.

Stīgs Lārsons ir zviedru rakstnieks, kurš atpazīstamību ieguva, uzrakstot triloģiju "Meitene ar pūķa tetovējumu". Paralēli žurnālista darbam viņš pētīja labējo ekstrēmistu aktivitātes visā pasaulē, gadu laikā savācot 20 kastes ar materiāliem, kas pierāda to saistību ar Palmes slepkavību. Par to, kā sākās Stoklasa interese par šo notikumu, kā tas mainīja Zviedriju un vai policijas degungalā noliktie pierādījumi grāmatas veidolā beidzot liks atklāt šo slepkavību, portāls "Delfi" sarunājās ar Stoklasu.

Kā sākās interese par šo slepkavību? Tā nav parasta lieta, kas ienāk prātā, dzerot rīta kafiju.

Sākotnēji es nemaz nebiju ieinteresēts. Protams, tāpat kā lielākā daļa zviedru, es biju šokēts par slepkavības faktu. Man tolaik bija tikai 21 gads. Es studēju, un man likās, ka tas būtu jāatrisina politiķiem. Vēlāk, septiņdesmitajos gados, es pārcēlos, dzīvoju ārpus Zviedrijas. Es šajā gadījumā ļoti neiedziļinājos, bet tolaik Zviedrijā tā bija liela lieta, vairākus gadus visi par to runāja.

Vēlāk es sāku domāt par grāmatas rakstīšanu. Mana ideja bija rakstīt grāmatu par dažādām vietām, kur atkārtoti notikušas slepkavības – vienā vietā, bet abas lielākā laika periodā. Tādas vietas Zviedrijā ir vairākas. Es sāku pētīt konkrētu personu, un izrādījās, ka tas ir viens no Palmes slepkavībā aizdomās turētajiem. Tas bija brīdis, kad es kļuvu ļoti ieinteresēts šajā slepkavības lietā. Pastiprināti par to interesējos jau pēdējos desmit gadus.

Kurā brīdī jūs sapratāt, ka no šī Palmes slepkavības stāsta var tapt grāmata? Pats minējāt, ka tolaik tas bija karsts temats, 30 gadu laikā noteikti visādi arī aprakstīts presē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!