Foto: Latvijas Mediji/LETA
Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā jaunāko pašmāju dabas pētnieka Gunta Eniņa grāmatu "Latvijas dabas brīnumi".

Tajā aplūkotas mazāk pazīstamas Latvijas dabas parādības: labirinti, "piramīdas", jūrakmeņi, krusta koki, pilskalni, velna kalves un citas savdabīgas vietas.

"Autors ir leģendārs dabas atklājējs un dižvietu atbrīvotājs, viņš tver pārmaiņas dabā līdzās cilvēku likteņiem, viņa atmiņas veido autobiogrāfisku ceļojuma karti no Kurzemes līdz Latgalei, kas rādīs ceļu arī lasītājam," raksta izdevēji.

"Guntis Eniņš ar šo grāmatu atkal liks mums apturēt dienu steigu, lai līdz ar viņu varam paraudzīties uz kādu Dieva radītās pasaules brīnumu un dārgumu, kas tālu nav jāmeklē, kas ir tepat mums blakus, tikai rūpju un alkatības gūzmā nenovērtēts. Ar katru savu grāmatu viņš mums atklāj Latviju kā pārsteigumu valsti," tā kinorežisors, LZA Goda loceklis, Jānis Streičs.

"Šī grāmata ir skolotāja. Tajā rakstītajam var ticēt un uzticēties – viss ir patiesība. Tā ir īsts atradums gan vienkāršajam lasītājam, gan dabas pētniekam, novadpētniekam, tūristam. Apbrīnojama ir Gunta Eniņa attieksme pret katru no dabas objektiem. Liekas, ka katrs no tiem ir vissvarīgākais, nozīmīgākais,skaistākais. Par katru viņš cenšas ievākt pēc iespējas skrupulozāku, precīzāku informāciju," par grāmatu saka Melānijas Vanagas muzeja vadītāja Ingrīda Lāce.

Guntis Eniņš (1933) nodibinājis atklāto sabiedrības fondu "Dabas retumu krātuve" un 1998. gadā kļuva par fonda vadītāju. Kopš 1975. gada pēta Latvijas dabas pieminekļus. Ir apzinājis un aprakstījis vairākus tūkstošus dižkoku. PSRS laikā Eniņš arī panāca, lai tiktu aizliegta dižkoku spridzināšana. 1995. gadā ticis apbalvots ar piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Piešķirts augstais Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora goda nosaukums.

Grāmatas "Latvijas dabas brīnumi" atvēršana notiks 28. janvārī pulksten 15.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas Portretu zālē, Akadēmijas laukumā 1, Rīgā. Pasākumu vadīs Dainis Īvāns un aktrise Zane Jančevska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!