Foto: Publicitātes attēli
"Zoldnera izdevniecība" laidusi klajā vēsturnieka un domātāja Juvāla Noasa Harari grāmatu "Homo Deus: Cilvēces īsā nākotne". Grāmatu no angļu valodas tulkojis Imants Vilks, latviešu izdevuma zinātniskais redaktors ir vēstures zinātņu doktors, Latvijas Universitātes asociētais profesors Andris Šnē, redaktori – Gunita Skroderēna un Valdis Zoldners.

Juvāls Noass Harari ir izraēliešu vēsturnieks, Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors un viens no mūsdienu ietekmīgākajiem publiskajiem intelektuāļiem. Viņš sarakstījis trīs starptautiskus bestsellerus – "Sapiensi" (grāmata iznākusi latviešu valodā "Zoldnera izdevniecībā", 2019.g.), "Homo Deus" un "21 lekcija 21. gadsimtam" (grāmata iznākusi latviešu valodā izdevniecībā "Jumava", 2020.g.), kas tulkoti vairāk nekā 60 valodās. Harari grāmatu kopējā tirāža pasaulē pārsniegusi 27 miljonus eksemplāru. Harari ar lekcijām uzstājies dažādās pasaules valstīs, tajā skaitā kā viens no galvenajiem lektoriem Pasaules ekonomikas forumā 2018. un 2020. gadā.

Grāmata "Homo Deus" pēta, kas var notikt ar pasauli, kad vecie mīti tiek apvienoti ar jaunākajām tehnoloģijām, piemēram, mākslīgo intelektu un gēnu inženieriju.

Cilvēki iekaroja pasauli, pateicoties viņu unikālajai spējai ticēt kolektīviem mītiem par dieviem, naudu, vienlīdzību un brīvību – kā tas aprakstīts Harari grāmatā "Sapiensi". Savukārt grāmatā "Homo Deus" Harari raugās nākotnē un pēta, kā pasaule varētu mainīties, ja galveno evolūcijas spēku – dabisko atlasi – aizstās intelekts.

Kas notiks ar demokrātiju, kad "Google" un "Facebook" pārzinās mūsu simpātijas un politiskās izvēles labāk nekā mēs paši? Kas notiks ar labklājības valsti, kad datori izstums cilvēkus no darba tirgus un izveidos jaunu masveidīgu "nevajadzīgo klasi"? Kā islāma fundamentālisti varētu rīkoties ar gēnu inženieriju? Vai Silīcija ieleja sāks ražot jaunas reliģijas, ne tikai jaunas tehnoloģijas?

Kad Homo sapiens kļūs par Homo deus, kādus jaunus likteņus mēs sev noteiksim? Kādus projektus mums kā pašdarinātiem planētas Zemes dieviem vajadzētu uzņemties un kā mēs aizsargāsim šo trauslo planētu un cilvēci no mūsu pašu postošā spēka? Grāmata "Homo Deus" ļauj ieskatīties pārdrošākajos sapņos un briesmīgākajos murgos, kas var veidot 21. gadsimtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!