Foto: Publicitātes foto
Īsi pirms Ziemassvētkiem apgādā "Laika grāmata" iznākusi Sēlijas novadpētnieces Lidijas Ozoliņas grāmata "Mikus Skruzītis – nepiedodami aizmirstais". Faktos daļēji balstītajā stāstā ietvertas etnogrāfa atziņas, darbu skices un piezīmes uz lappušu malām.

Mikus Skruzītis (biežāk zināms kā Skruzīšu Mikus) (1861–1905) dzimis Sēlijā, Neretas pagasta "Stanānos". Bijis latviešu etnogrāfs un folkloras pētnieks, viens no pirmajiem latviešu tautastērpu pētniekiem, kā arī Latviešu literārās biedrības loceklis.

1889. gadā Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisija izdeva Mikus Skruzīša grāmatu "Sēļi – Kurzemes augšgala senči", kurā apkopoti tobrīd pieejamie rakstītie avoti par sēļiem, kā arī autora paša Sēlijas vietvārdu vākums. Šis darbs uzskatāms par vienu no pirmajiem latviešu tautības autora izdevumiem par Latvijas vēsturi un etnogrāfiju un pirmais zinātniskais darbs, kurā apzināti pētīti Sēlijas latvieši. Par šo darbu 1889. gadā saņēmis Krišjāņa Valdemāra un Friča Brīvzemnieka dibināto Reinberga prēmiju, ko piešķīra publikācijām par Latvijas vēsturi.

Grāmatas autore Lidija Ozoliņa teic: "Mikus Skruzītis ir īsts Neretas pusē dzimis sēlis. Kaut nodzīvojis vien 44 gadus, viņš atstājis milzīgu jaunlatviešu laika veikumu pūru. Rosīgi darbojies novadpētniecībā, dabas zinībās un vēstures pētīšanā, taču līdz šim vienkāršam lasītājam maz pazīstams."Kā atzīst pētniece, šī grāmata nav autobiogrāfija vai zinātnisks pētījums: "Es nepretendēju uz pilnīgu Mikus Skruzīša atstātā materiāla izpēti un precīzu viņa dzīves izklāstu. Šis ir neliels ieskats lielas un sarežģītas personības veikumā, lai ar to iepazīstinātu plašāku sabiedrību."

Grāmatas autore Lidija Ozoliņa dzimusi un dzīvo Pilskalnes pagastā pie Neretas. Novadpētniece, sabiedriskā darbiniece un biedrības "Upmales mantinieki" vadītāja. Vairāk nekā desmit grāmatu par Sēlijas un Neretas puses vēsturi autore un līdzautore. Presē publicējusies kopš 1989. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!