Foto: Zvaigzne ABC
Apgāds "Zvaigzne ABC" laidis klajā rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfisko triloģiju – "Bille", "Bille un karš" un "Billes skaistā jaunība".

Ārkārtīgs godīgums, spilgtas detaļas un personāži, kam piešķirtas tikai un vienīgi raksturlomas – tāda ir Vizmas Belševicas radītā Billes pasaule. Darbība risinās Rīgā, Grīziņkalna apkaimē un Latvijas laukos, un kopumā triloģija aptver laiku no divdesmitā gadsimta trīsdesmito gadu vidus līdz piecdesmitajiem, par populāro triloģiju raksta "Zvaigzne ABC" pārstāve Kristīne Ilziņa.

Attiecīgā laikmeta atainojums atšķiras no vispārpieņemtā, jo rāda pirmās Latvijas republikas ikdienu strādnieku kvartālos, ģimeni, kurā papucis ir ratiņstūmējs un mammucis "nevar būt cilvēkos", tāpēc ģimenei jāiztiek ar vienu algu. Bērnības stāstiņi te ir padrūmi, taču dzīvīgi un īpašu vērtību tiem piešķir neparastā atklātība apvienojumā ar brīžam pat skarbu ironiju, kas raksturo Belševicas daiļradi. Ne velti viņu dēvē par latviešu literatūras sirdsapziņu, atgādina izdevēji.

Bille, "lēvurs un kraupis" no novārtā pamesta bērna lasītāja acu priekšā pamazām pieaug un kļūst par jaunu dzejnieci, "meiteni arodskolas šinelī", kurai visa dzīve priekšā… Un lasītājs kopā ar Billi noiet šo ceļu, piedalīdamies gan labi domātās blēņās un izbaudīdams bērnudienu draudzību, gan piedzīvo gluži nebērnišķīgos peļņā gājienus un pirmo mīlestību.

Vizmas Belševicas (1931–2005) izcilā autobiogrāfiskā triloģija ir kļuvusi par neatņemamu Latvijas Kultūras kanona un skolu programmas daļu. Triloģija "Bille" līdz šim pilnībā tulkota zviedru, somu un krievu valodā, pirmā grāmata – arī franciski. Vizma Belševica vairākkārt tikusi virzīta Nobela prēmijai literatūrā.

Pēc "Billes" motīviem Nacionālajā teātrī tapusi izrāde. Savukārt programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" pēc triloģijas pirmās grāmatas tika uzņemta filma. Režisores Ināras Kolmanes uzņemtā kinolente saņēmusi "Lielā Kristapa" balvu kā gada labākā filma un ir novērtēta arī pasaulē.

Pieejamas arī e-grāmatas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!