Valmierā rakstnieka Andreja Upīša ielu no 1. jūlija sauks rakstnieka Pāvila Rozīša vārdā, ceturtdien domes sēdē nolēma Valmieras novada domes deputāti.

Tāpat deputāti nolēma Riharda Gredzena ielu pārsaukt par Hermaņa Endzeliņa ielu. Gredzens bija pirmais Valmieras izpildkomitejas priekšsēdētājs. Endzeliņš bija 2. Saeimas deputāts, sabiedriskais darbinieks, lauksaimnieks, literāts un senatnes pētnieks.

Burtniekos, Burtnieku pagastā esošo Jāņa Vintēna ielu pārsauks par Zandarta ielu, tādējādi iedzīvinot pašvaldības ideju par "Burtnieka zandarta" zīmolu. Pašvaldības mērķis ir attīstīt "Burtnieka zandarta" zīmolu, lai tas kļūtu par atpazīstamu kvalitatīva vietējā produkta simbolu gan lokāli Vidzemē, gan visā Latvijā.

Matīšos, Matīšu pagastā esošo Oktobra ielu pārsauks par Kārļa Ābeles ielu.

Sedas pilsētā esošo Uzvaras ielu turpmāk sauks par Saules ielu.

Šodien deputāti nolēma pārskatīt priekšlikumu Leona Paegles ielu pārsaukt par Dzirnavu ielu. Ņemot vērā, ka Valmiermuižu, kurā ir Dzirnavu iela, nākotnē varētu iekļaut pilsētas teritorijā, domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") priekšlikumu rosināja vēlreiz izskatīt domes komitejā, meklējot jaunu nosaukumu Paegles ielai.

Deputātu diskusijas raisīja arī priekšlikums Valmiermuižā, Valmieras pagastā esošo Pionieru ielu pārsaukt par Ķīša Pētera ielu. Deputāti rosināja konsultēties ar valodniekiem par nosaukuma pareizu lietojumu.

Izdevumus ēkas adreses/numuru un ielas nosaukumu zīmju iegādei attiecīgā nekustamā īpašuma īpašniekam, kura īpašumam tiek mainīta adrese, segs no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Lēmums par ielu nosaukumu maiņu tika pieņemts, pamatojoties uz Pašvaldību likumu, kas cita starpā noteic, ka dome var piešķirt un mainīt nosaukumus ielām, kā arī likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", lai nosodītu komunistisko totalitāro režīmu, PSRS okupācijas varu, tās veiktos noziegumus un tās īstenoto politiku, kā arī īstenotu vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu - novērstu nepatiesu, neprecīzu un neobjektīvu vēsturisko notikumu atspoguļojumu un godinātu Latvijas tautas veikumu Brīvības cīņās un pretošanos gan komunistiskajai totalitārajai okupācijas varai, kā arī izrādītu cieņu to upuriem.

Pašvaldība bija izveidojusi Ielu nosaukumu izpētes un izvērtēšanas darba grupu, kuru vadīja vēsturnieks Gatis Krūmiņš. Darba grupa pašvaldības deputātiem sniedza savus ieteikumus ielu pārdēvēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!