Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis nolēmis atkāpties no amata, liecina viņa paziņojums augstskolas mājaslapā.

Viņš norāda, ka "skandāls, kurā ir ierauta akadēmija, ir ticis izmantots, lai, aizbildinoties ar rūpēm par studentēm, iespējami tendenciozā veidā atbrīvotos no akadēmijas vadības, apsūdzot mani bezdarbībā". Prānis uzskata, ka ar savu komandu nekavējoši ir darījuši visu, lai situāciju risinātu pēc būtības.

"Redzu, ka liela daļa no tiem, no kuriem ir atkarīga mana iespēja realizēt savas ieceres, ir vērsta uz populismu un klaji ārišķīgām nodevām savam elektorātam, kas ir totāli graujoši JVLMA reputācijai un kolektīvu sašķeļoši. Esam nonākuši strupceļā!" norāda Prānis, piebilstot, ka palikšana amatā tikai apgrūtinās akadēmijas darbu, jo nav iespējams turpināt darbu ne ar padomi, ne ar Kultūras ministriju.

Prānis norāda, ka kopš plašākai sabiedrībai izskanēja ziņas par iespējamu pedagogu seksuālu uzmākšanos JVLMA studentēm, viņš ir izdarījis visu, kas bijis viņa spēkos, lai nodrošinātu iesniegtās informācijas tālāku izmeklēšanu un atbilstošu soda mēru piemērošanu. Tāpat ir panākta vienošanās par rīcības plānu, kurš ietver vairākus virzienus absolūti jaunam standartam nākotnei – mācības, normatīvais regulējums, ziņošanas sistēmas pilnveide, pieejamais atbalsts un tehniskie risinājumi.

Jau ziņots, ka JVLMA padomes prasība par rektora Prāņa atcelšanu no amata ir prettiesiska – tā lēmusi JVLMA šķīrējtiesa.

Šķīrējtiesa lēmusi atzīt, ka padomes faktiskā rīcība, organizējot Augstskolu likuma 17. panta 9. daļā paredzēto padomes un JVLMA Senāta sēdi, lai izlemtu jautājumu par rektora atcelšanu no amata, ir prettiesiska, jo neatbilst Augstskolu likuma 17. panta 9. daļas prasībām par rektora atcelšanas no amata rosināšanu.

Jaunākā akadēmijas sniegtā informācija liecina, ka līdz šim JVLMA ir saņemti 15 ziņojumi par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem.

Kā vēstīts, Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

JVLMA rektors Guntars Prānis iepriekš paziņoja, ka neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!