Saruna ar Inesi un Ivaru Mailīšiem: Ivars – X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku galvenais mākslinieks, Inese – koru koncerta "Mana zeme – zemīte jaukā!" Mežaparkā Lielajā estrādē un "Svētki Vērmanes dārzā" māksliniece.

Jūs jau vairākkārtīgi esat iesaistīti kā "lielo", tā "mazo" dziesmu un deju svētku mākslinieciskā koncepta veidošanā. Vai radošās izpausmes iespējas svētku veidošanā ir neizsmeļamas? Vai vēl ir ko jaunu pateikt par dziesmu un deju svētkiem?

Mēs paši esam "tādi kā dziesmu svētki", jo kopš iepazināmies Mākslas akadēmijā, kur Ivars bija
viens no kora "Senais kalns" dibinātājiem, piedalāmies dziesmu svētkos, dzīvojam, strādājam un dziedam kopā. Radošajā darbā ir iesaistījusies arī jaunā paaudze - dēli Austris un Matīss - jaunie arhitekti. Kopā esam izveidojuši arhitektūras un dizaina konceptgrupu "Mailītis A.I.I.M.". Kopā varam veidot ne tikai lielformāta scenogrāfijas un kino inscenējumus, bet arī arhitektūru. Pirmais lielākais kopdarbs bija Mežaparka Lielās estrādes jauns starptautiskais koncepts, ar kuru ieguvām 1.vietu. Konkursā konkurējām ar Latvijas, Francijas, Vācijas, ASV arhitektiem un akustikas speciālistiem. Izveidojām projektu "Sidraba birzs dziesmu kalnā". Šo darbu minam kā mūsu scenogrāfijas un dzīves filozofijas radīto tēlu apvienojumu, kurš izstrādājies, veidojot nu jau astoņas dziesmu un deju svētku vizuālās koncepcijas. Šī projekta celtniecība un realizācija paredzēta tuvākajā laikā, lai principiāli jauna segtā estrādē būtu gatava pirms "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta" pasākumiem un pasaules koru saieta Latvijā. Pašreiz projekta liktenis gaida labākus laikus, līdzīgi akustiskajai koncertzālei.

Kas ir tas valdzinošais piedaloties tādos lielos projektos kā dziesmu un deju svētki, Latvijas EXPO paviljons Šanhajā?

Mēs esam realizējuši projektus pasaules "Expo'92" Spānijā, Baltijas apvienoto paviljonu Dienvidkorejā, tagad Ķīnā turpinām piedalīties starptautiskos projektos, jo ideju un darba pasaulē netrūkst.

Ceram, ka "Dziesmu kalns" vēl tikai taps, bet "Sidraba birzi", kuru izveidojām 2005. gada IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos deju lieluzvedumam "Ritums" kā Latvijas simbolu - bērnība, darbs un cilvēku tīrība "Caur sidraba birzi gāju - ne zariņa nenolauzu..", piedāvājām Latvijas paviljonam "Expo 2010" Šanhajā un ieguvām iespēju to realizēt. Mums veicās, jo Ķīna mūsu Dziesmu svētku tēlu uzbūvēja vēl pirms "vulkānu izvirdumiem" - gan tiešā, gan metaforu valodā runājot.

Ivar, Jūs esat autors arī viena lata monētai ar Sprīdīša attēlu. Arī Latvijas simbols.

Sprīdītis 1 lata monētā ir veltījums mūsu ieiešanai Eiropas Savienībā. Tas ir stāsts par bezgalīgo vēlēšanos meklēt laimi kaut kur pasaulē - "...un mūžīgs ceļš zem kājām, kas ved uz laimīgo zemi un izrādās - uz mājām...". Sprīdītis gudrību un spēku iemantoja no dabas, ar labestību, bet, satiekot ceļā ļaunus ļaudis, tos kārtīgi pārmācīja un atgriezās laimīgajā zemē, kurā vienmēr notiks dziesmu svētki - tīrākais avots, ko radījuši labi cilvēki!

Priecīgus Dziesmu svētkus!

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks no 2010. gada 6. līdz 11. jūlijam. Plašāka informācija par svētkiem: www.dziedundejo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!