Foto: F64
Sešiem jauniem kultūras projektiem, kuri tiks īstenoti līdz 2014.gadam ar Eiropas Ekonomiskās zonas un Norvēģijas finansiālu atbalstu, tiks izlietoti 10,02 miljoni eiro (7,04 miljoni latu), pirmdien preses konferencē žurnālistus informēja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V).

Īpaši tiks izcelta koka arhitektūras un jūgendstila arhitektūras saglabāšana, kā arī akcentēta divpusējā sadarbība kultūras apmaiņas projektos.

Nākamais atbalsta periods būs saistīts ar Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas Pils laukumā 2 rekonstrukciju. Kā preses konferencē pastāstīja Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Ilze Knoka, šajā ēkā savulaik atradās Ķeizariskais licejs, kurā ir strādājis Johans Kristofs Broce, vēlāk šajā ēkā ir mācījušies Eduards Veidenbaums un Andrievs Niedra. Pēc muzeja ēkas rekonstrukcijas divos tā stāvos tiks izvietota literatūras un mūzikas ekspozīcija.

Rīgas Jūgendstila centram piešķirtais finansējums ļaus veikt kultūras mantojuma digitalizāciju par apmēram 1000 jūgendstila ēku, veikt virtuālā muzeja izstrādi.

Pateicoties Norvēģijas piešķirtajam finansējumam, Rēzeknē tiks izveidots Radošo industriju un restaurācijas centrs un ar topošo restauratoru pūlēm atjaunota Rēzeknes Zaļā sinagoga.

Līdzekļi tiks piešķirti arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcas Jūrmalā restaurācijai, Raiņa memoriālās mājas "Tadenava" restaurācijai, bet Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks veikta no Liepājas ostas 1940.gadā pārvestās noliktavas restaurācija, un šī ēka beidzot tiks atvērta apmeklētājiem.

Tāpat ne mazāk kā 500 000 eiro jāpiešķir mazo grantu shēmai, kas paredzēta kultūras apmaiņai.

Detalizētāk par atbalstāmajiem projektiem un tiem piešķiramajiem līdzekļiem tiks lemts sadarbībā ar Norvēģijas Mākslas padomi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!