Foto: LETA
Nākošie Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus" notiks Latvijā, un par svētku organizēšanu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) centīsies tos rīkot 2014.gadā, lai to norise sakristu ar laiku, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

To aģentūrai BNS pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība).

Svētdien, ar trīs stundas garu koncertu Viļņas Kalnparka estrādē noslēdzoties XVI Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkiem "Gaudeamus", Broks arī svinīgi no Lietuvas svētku organizatoriem saņēma svētku karogu un degošu lāpu.

Ministrs aģentūrai BNS arī pastāstīja, ka visas svētku dienas pavadījis Viļņā un ne tikai apmeklējis svētku pasākumus, bet arī ticies ar rīkotājiem, guvis daudz pozitīvu emociju un iepazinies arī ar pieredzi svētku rīkošanā.

Noslēguma koncertā piedalījās arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kura, uzrunājot svētku apmeklētājus un dalībniekus, pauda atzinību svētku rīkotājiem un kolektīvu vadītājiem par tradīciju turpināšanu un Baltijas vienotības stiprināšanu, kā arī dalībniekiem par aktivitāti. Viņa norādīja uz "Gaudeamus" svētku ilgo vēsturi un uzsvēra to nozīmīgumu.

Jau vēstīts, ka XVI Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos "Gaudeamus", kas norisinājās no 24. līdz 26.jūnijam Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, no Latvijas piedalījās 43 kolektīvi, pulcējot vairāk nekā 1500 dalībnieku, aģentūra BNS noskaidroja IZM.

Baltijas studentu dziesmu un deju svētku tradīcija sākās 1956.gadā Tartu, un kopš tā laika notikuši 15 svētki pārmaiņus kādā no Baltijas valstīm - sešreiz Igaunijā, četrreiz Lietuvā un piecreiz - Latvijā.

Latvijā svētku Rīcības komiteju vada izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība), bet māksliniecisko padomi - Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš. Rīcības komitejā darbojas augstskolu un IZM pārstāvji, bet galvenie mākslinieciskie vadītāji ir pieredzējušākie studentu koru, tautas deju ansambļu un pūtēju orķestru vadītāji.

Baltijas valstu studentu  dziesmu  un deju svētki "Gaudeamus" 2003.gadā iekļauti UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu skaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!