Foto: LETA
Simtiem cilvēku, spītējot retajām lietusgāzēm un pelēkajām debesīm, sestdienas priekšpusdienā apmeklēja Rīgas svētku pasākumus. Vēlāk pēcpusdienā, kad caur mākoņiem atspīdēja saulīte, ļaužu drūzma svētku norises vietās palika arvien lielāka.

Vērmanes dārza uzstājās folkloras kopas, un ir izkārtotas desmitiem telšu, kur amatnieki un grāmatu izdevēji piedāvā savu produkciju. Darbojas arī vairāki ēdināšanas uzņēmumi, kas lielos katlos sautē kāpostus. Vienā no šādam vietām par 1,5 latiem tiek piedāvāts arī cūkas šņukurs, un cilvēki to arī iegādājas - latviešu virtuves tradicionālo ēdienu bija iegādājušās trīs kundzes, kas to omulīgi notiesāja.

Svētki norit daudzviet galvaspilsētā, arī Alberta ielā, kur uzburta atmosfēra, kāda tā bija pirms 100 gadiem - kundzēm ir 20. gadsimta sākuma kleitas un cepures. Braukā arī velosipēdisti un staigā ugunsdzēsēji tā laika formās. Katram interesentam arī ir iespēja pielaikot kādu no seno laiku tērpiem. Tiesa, Albertā ielā Rīgas svētku piedāvājumu neizbauda daudz apmeklētāju, un liela daļa ir ārzemnieki.

Tāpat Rīgā noteikti daudzi satiksmes ierobežojumi, piemēram, Kalpaka bulvārī var apskatīt dažādus spēkratus - dažādu marku žiguļus, volgas, čaiku, arī mikroautobusu Latvija un 60.-80.gados ražotu "SAAB" markas automašīnu. Daudzi pilsētas svētku apmeklētāji arī izmanto iespēju pie spēkratiem nofotogrāfēties.

Kopumā Rīgas svētki tiek aizvadīti mierīgi.

Kā atzīst portāla "Delfi" sastaptā svētku apmeklētāja rīdziniece Līga, šogad mazliet pietrūkstot iepriekšējo gadu svētku sajūtas, jo neskatoties uz plašo svētku vērienu, rodas iespaids, ka vairāk vietas un izdomas atvēlēts dažādu uzņēmumu tirdzniecībai un pašreklāmas pasākumiem. Skaistākais līdz šim pieredzētais svētku mirklis bijis Doma laukumā, kur pie jaunā mākslas muzeja "Rīgas birža" dejojuši turku derviši.

Savukārt Tallinas ielā sastaptais Mārtiņš teic, ka īstā svētku sajūta jāmeklē ārpus Rīgas centra, tur notiekot interesantākie un radošākie pasākumi.

Rīgas svētki 2011 – Rīgai 810 programma

Atgādinām, ka sestdienas vakarā svētki turpināsies gan pilsētas ielās, gan Mežaparka lielajā estrādē, kur 8000 dziedātāji, dejotāji un mūziķi tiksies koncertā "Meistars.Dziesma.Leģenda". Koncertā tiks sumināti Latvijas kormūzikas leģendas - diriģenti brāļi Kokari, bet sadziedāšanos vadīs ansamblis "Čikāgas piecīši".

Svētku kulimācija un noslēgums gaidāmi svētdien, 21. augustā plkst.22:30, kad virs Daugavas būs iespaidīgs svētku salūts.

Atgādinām, ka 20. un 21. augustā Rīgā sabiedriskais transports ir bez maksas. Ir norīkoti papildreisi.


Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!