Foto: LETA
Pētījumā "Telpa kultūrai Rīgas apkaimēs" papildu visiem labi zināmām kultūras telpām centrā un vecpilsētā apkopotas mazpazīstamas un kolorītas vietas tālākās Rīgas apkaimēs, portālu "Delfi" informē nodibinājuma "Rīga 2014" pārstāvji.

Pētījumu "Telpa kultūrai Rīgas apkaimēs. Infrastruktūras raksturojums: šī brīža situācija un attīstība līdz 2014.gadam" veicis Latvijas Jaunā teātra institūts Eiropas Savienības INTERREG IVC projekta "Creative Metropolis" ietvaros. Pētījums pieejams Rīga 2014 mājaslapā.

Pētījumā, kas pievēršas infrastruktūras esošajam stāvoklim un attīstības iespējām līdz 2014.gadam, meklētas atbildes, vai Rīgā pietiks vietas Eiropas kultūras galvaspilsētas gada norisēm.

"Apkopojot esošo un potenciālo kultūras infrastruktūru Rīgā, ir skaidrs, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gada pasākumu rīkotājiem, dalībniekiem un skatītājiem būs jābūt īpaši radošiem un elastīgiem, lai atrastu un pielāgotu vietas daudzveidīgajām 2014. gada programmas norisēm un sasniegtu mērķi aptvert visas lielākās un blīvāk apdzīvotās pilsētas apkaimes," pētījuma rezultātus skaidro Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas tematiskās līnijas "Ceļu karte" kuratore Gundega Laiviņa.

"Rīgā funkcionējoša kultūras infrastruktūra pieejama 23 no 58 pilsētas apkaimēm. Tomēr tā ir izteikti centralizēta un līdzsvars starp centra, vecpilsētas un pārējo apkaimju kultūras infrastruktūru ir nesamērīgs. Vairākos Rīgas mikrorajonos ar vislielāko iedzīvotāju skaitu – Purvciemā, Ķengaragā, Pļavniekos, Juglā un Ziepniekkalnā – īpaši jādomā par kultūras infrastruktūras pieejamību," uzskata Laiviņa.

Skatoties perspektīvā līdz 2014. gadam, pozitīva tendence ir pilsētas apņemšanās rekonstruēt būtiskus kultūras infrastruktūras objektus – Kongresu namu un Ziemeļblāzmas kompleksu Vecmīlgrāvī (attēlā).

Darba autori vēlas uzsvērt, ka šo apkopojumu nevar uzskatīt par pabeigtu, tādēļ ikviens rīdzinieks ir aicināts pētījumu papildināt ar sev zināmām vietām, kas būtu piemērotas kultūras norisēm. Īpaši aicināti atsaukties Purvciema, Pļavnieku, Ķengaraga, Ziepniekkalna un Juglas iedzīvotāji, lai ieteiktu vietas, kur viņu apkaimē varētu notikt kultūras pasākumi.

Ieteikumus kultūras pasākumu vietām Rīgā lūdzam sūtīt uz e-pasturiga2014@riga2014.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!