Foto: F64
Līdzīgi kā iepriekšējos svētkos, arī nākamgad XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki noslēgsies ar nakts sadziedāšanos, kas pagājušajos svētkos attaisnojās tūkstoškārt, šodien Dziesmu un deju svētku padomē pauda Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs Māris Sirmais.

Šonedēļ Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes sanāksmē apspriesta gaidāmo svētku koncepcija, kas tiks veidota "Līgo!" zīmē.

"Mēs varam ieguldīt simtus, tūkstošus un miljonus, bet, ja tam nebūs mākslinieciskās idejas seguma un risinājuma, tad nekādi tehniskie rādītāji nespēs svētkus pacelt tādā īpašā augstumā, pēc kā tiecas dziedātāji korī, dejotāji un arī skatītāji," pauda Sirmais.

Viņš minēja, ka, pēc viņa domām, svētku norisē galvenais notikums ir noslēguma koncerts, kas ir vienīgais lielais koncerts, kurā piedalās kori, tajā plānota arī pūtēju orķestra un dejotāju piedalīšanās. Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir Aira Birziņa un Ivars Cinkuss, bet galvenais mākslinieks ir Ivars Mailītis.

"Līdz šim dažkārt ir bijušas problēmas ar vadītājiem. Manuprāt, ir interesanti, ka šoreiz svētkus vadīs atsevišķi cilvēki, kas nāk tieši no šīs vides. Tie nebūs profesionāli aktieri vai kādi vadītāji, vai televīzijas diktori, kuriem nav nekāda sakara ar Dziesmu un Deju svētkiem. Šoreiz tie būs cilvēki no tautas. Ir uzrunāts režisors Pēteris Krilovs, kurš strādās ar šiem cilvēkiem, lai iznākums būtu sirsnīgs un patiess," norādīja Sirmais.

No viņa teiktā izriet, ka darbs veiksmīgi notiek arī pie deju lieluzveduma gatavošanas, kas šoreiz solās būt daudzveidīgāks, krāsaināks un kontrastaināks, jo programmā iekļauti jaunu autoru dari. Deju svētku lieluzveduma "Tēvu laipas" mākslinieciskie vadītāji ir horeogrāfi Jānis Ērglis un Jānis Purviņš.

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki tiks atklāti Dziesmusvētku parkā, un pirmo reizi tos tiešraidē plānots demonstrēt arī televīzijā.

Jau ziņots, ka XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki notiks no 2013.gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam, un tiem gatavojas 3277 mākslinieciskie kolektīvi - kopā 90 000 dalībnieku no visas Latvijas. Svētku galvenais vēstījums būs "Gaisma līgo Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!