Foto: F64
Latvijas Mākslinieku savienībai (LMS) izveidojies vairāk kā 21 tūkstoša latu parāds "Rīgas Siltumam", kā dēļ LMS ēkai 11.novembra krastmalā joprojām nav pieslēgta apkure un ir apdraudēti krājuma mākslas darbi, liecina Kultūras ministrijas (KM) valdībai iesniegtā informācija.

Nepieslēdzot apkuri, ir apdraudēti un neatgriezeniski var tikt bojāti krājuma mākslas darbi, jo tiem ir nepieciešama pastāvīga mikroklimata uzturēšana saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par Nacionālo muzeju krājumu, brīdina ministrija.

Lai segtu daļu no Mākslinieku savienības apkures parādiem un nodrošinātu mākslas darbu saglabāšanu, KM otrdien lūgs valdību piešķirt šim mērķim 8159 latus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

LMS apkures parāds no 2011.gada oktobra līdz šā gada novembra vidum ir 21 434 lati. LMS saskaņā ar šī brīža finansiālo situāciju, optimizējot un restrukturizējot resursus, ir izveidojusi parāda atmaksas grafiku, kas nosaka, ka 2014.gada aprīlī tiks veikts pēdējais parāda atmaksas maksājums.

KM norāda, ka pirmskrīzes posmā ir atbalstījusi LMS mākslas darbu krājuma uzturēšanu - 2008.gadā 17 159 latu apmērā un 2009. gadā - 8856 latu apmērā, bet izdevumu konsolidācijas rezultātā no 2010.gada finansējums nav piešķirts. 2011./2012. gada apkures sezonā LMS netika vērsusies pie Kultūras ministrijas ar lūgumu risināt apkures jautājumu.

LMS ir lielākā profesionālā organizācija Latvijā, kas pastāv kopš 1941.gada un apvieno 860 vizuālās mākslas jomu pārstāvošus biedrus. Biedrība veicina mākslas attīstību un kultūras vērtību saglabāšanu Latvijā, koordinē lokālos mākslas projektus un aktīvi iesaistās starptautiska mēroga mākslas norisēs.

Biedrības īpašumā atrodas unikāla 20.gadsimta otrās puses mākslas darbu kolekcija, kurā ietilpst vairāk nekā 15 400 darbi, kas iegādāti laika posmā no 1941. līdz 1991.gadam. Krājumā ietilpst 2713 gleznas, 1289 akvareļi, 6980 grafikas darbi, 864 tēlniecības darbi, kā arī plakāti un scenogrāfijas meti, keramikas un dekoratīvi lietišķās mākslas darbi. Nacionālā krājuma darbi nav fiziski nodalīti no kopējā LMS krājuma un tie ir gan atklātajā krājumā (ekspozīcijā), gan krātuvēs.

Pēc KM teiktā, pašreizējā ekonomiskajā situācijā par Latvijas Mākslinieku savienības galveno uzdevumu ir kļuvusi LMS muzeja krājuma uzturēšana. Krājuma lielākā daļa izvietota Latvijas Mākslinieku savienības ēkā 11.novembra krastmalā 35. No kopējās ēkas platības 612,87 kvadrātmetrus aizņem LMS Atklātais muzeja krājums jeb mākslas darbu ekspozīcija, ar kuru var iepazīties apmeklētāji un LMS muzeja mākslas darbu krātuves. Kopējā platība Latvijas Mākslinieku savienības ēkai ir 4020,79 kvadrātmetri, no kuriem 2415 kvadrātmetri ir apkurināmi.

LMS īpašumā ir 4839 mākslas priekšmeti, kas pēc Muzeju likuma nosacījumiem iekļauti Nacionālajā krājumā. Likums paredz, ka valsts piešķir budžeta līdzekļus Nacionālajā krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanai, saglabāšanai un restaurēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!