Foto: LETA
Kādreizējo Tabakas fabrikas ēku Miera ielā Jaunā Rīgas teātra (JRT) vajadzībām cer pielāgot līdz 2014.gada rudenim, kad plānots sākt JRT Lāčplēša ielas nama rekonstrukciju, tomēr iespējamās izmaksas pagaidām nav apzināts, pastāstīja "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

"Bijušās Tabakas fabrikas pārveide par teātra pagaidu mājvietu ir cieši saistīta ar plānoto JRT pašreizējās ēkas Lāčplēša ielā 25 būvdarbu sākumu 2014.gada rudenī. Tas ir termiņš, līdz kuram gan jāizstrādā ēkas Miera ielā 58A renovācijas un rekonstrukcijas tehniskais projekts, gan jāveic visi nepieciešamie būvdarbi," norādīja Laukšteina.

No bijušās Tabakas fabrikas ēku kompleksa JRT plāno izmantot divas administratīvās ēkas, kurās iemājos teātra administrācija, biļešu kase un apsardzes dienests, kā arī ražošanas ēku teātra pamatdarbībai.

"Pēc namu apsekošanas konstatēts, ka administratīvās ēkas ir salīdzinoši labā tehniskā stāvoklī un bez kapitāliem remontdarbiem var nodrošināt visu nepieciešamo JRT administrācijas darbībai. Savukārt ražošanas ēkā plānoti lielāki kapitālieguldījumi, lai nodrošinātu izvērtētās prasības attiecībā uz tehniskajiem risinājumiem, drošību un komfortu," paskaidroja VNĪ pārstāve.

Proti, fabrikas ēkas ārsienā ceturtā stāva līmenī nepieciešams izveidot lūku, pa kuru varēs nogādāt paceltās lielizmēra dekorācijas līdz skatuves laukumam, kas gluži tāpat kā skatītāju zāle atradīsies 4.stāvā. Ēkā plānots veikt arī atsevišķu inženierkomunikāciju renovāciju un izbūvi, lietus ūdens noteksistēmas remontu un citus nelielus pielāgošanas darbus.

"Iespējamās rekonstrukcijas un remontdarbu izmaksas Tabakas fabrikas pielāgošanai JRT vajadzībām vēl nav pilnībā apzinātas. Precīzi tās būs zināmas pēc tehniskā projekta izstrādes," norādīja Laukšteina.

Pašlaik VNĪ vērsušies Rīgas pilsētas Būvvaldē ar lūgumu izsniegt Plānošanas un arhitektūras uzdevumu Tabakas fabrikas ēkas renovācijai un rekonstrukcijai, kas nepieciešams, lai varētu izsludināt iepirkumu tehniskā projekta izstrādei.

"VNĪ no savas puses darīs visu iespējamo, lai JRT savus skatītājus varētu uzņemt Miera ielas 58A telpās, uzsākoties būvniecības un rekonstrukcijas darbiem tā pašreizējās telpās Lāčplēša ielā 25," solīja valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāju pārstāve.

Jau vēstīts, ka valdība šovasar konceptuāli atbalstīja 5,18 miljonu latu piešķiršanu Jaunā Rīgas teātra telpu remontam, atjaunojot teātra galveno ēku un sētas ēkā izveidojot vēl vienu vai divas skatītāju zāles un tehniskās telpas.

Plānots, ka "Valsts nekustamajiem īpašumiem" JRT ēkas rekonstrukcija jāpabeidz līdz 2016.gada 30.jūnijam, bet Kultūras ministrijai nomas maksa par VNĪ ieguldījumiem jāsāk maksāt no 2016.gada 1.jūlija.

JRT ēka Lāčplēša ielā pašlaik ir ļoti sliktā stāvoklī - mitruma dēļ vietām ir bojātas pagraba sienas, pamatiem nav hidroizolācijas. Ēkas fasādes apmetums un krāsojums ir bojāts, bet pagalma pusē ir izdrupušas mūra šuves. Tāpat ir stipri bojāti koka logi, galvenais balkons ir sliktā tehniskā stāvoklī, tāpēc ir uzstādīts aizsargsiets.

Ne ēkas fasādes, ne notekcauruļu, ne karnīžu remonts nav veikts kopš 1956.gada, katru pavasari ir jāveic neatliekami remonti avārijas stāvokļa novēršanai. Avārijas stāvoklī ir arī teātra tehniskie tīkli, ugunsdzēsības ūdensvads un sūkņu stacija, savukārt inženierkomunikācijas neatbilst mūsdienu prasībām un normatīvajiem aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!