Foto: AP/Scanpix
Viena no leģendārā meistara Antonio Stradivari vijolēm, kas 2010. gada decembrī tika nozagta Londonā, iespējams, atradusies Bulgārijā, pie romu tautības iedzīvotājiem, raksta ārvalstu prese.

Patlaban britu policija cenšas noskaidrot vai Bulgārijā atrastā vijole ir tas pats 1.8 miljonus ASV dolāru vērtais instruments, kas pirms vairāk kā diviem gadiem pazuda Londonā.

Vērtīgo instrumentu bulgāru policija atradusi kādas specoperācijas laikā. To centusies pārdot kāda kriminālā autoritāte no Bulgārijas čigānu kopienas. Policija, uzdodoties par pircēju, sazinājusies ar pārdevēju un vienojās pār cenu - 380 tūkstoši dolāru.

Stradivari 1696. gadā izgatavotā vijole tika nozagta 2010. gada nogalē, Jūstonas stacijā Londonā. Zagļi pie vērtīgā guvuma tika ķīniešu vijolnieces Min Čin Kimas neuzmanības dēļ – viņa instrumentu bija atstājusi bez ievērības un pirkusi sviestmaizes.

Līdz ar vijoli pazuda divi lociņi. No tiem viens bijs īpaši vērtīgs – franču meistara Dominika Pekates meistardarbs, kura vērtība tiek lēsta ap 100 tūkstošiem dolāru. Otrs lociņš bijis aptuveni astoņus tūkstošus vērts.

Instrumenta zagļi – Džons Mogans un divi viņa palīgi pusaudži tika aizturēti drīz pēc nozieguma izdarīšanas. Viņi bija mēģinājuši Stradivari vijoli pārdot tikai par pārsimts sterliņu mārciņām. 2011. gadā Mogans atzinās un viņam tika piespriests četrus ar pusi gadus ilgs cietumsods.
Tomēr, kur vēsturiskais mūzikas instruments pazudis viņš nespēja pateikt, un izmeklēšanā tas netika atrasts. Instrumenta atradējam par vijoles atgriešanu tika solīta 40 000 mārciņu liela naudas prēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!