Foto: LETA
"Kultūras gada mantojumu balvu 2013" Lielo balvu par mūža ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā ieguvis profesors Jānis Krastiņš, informē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļa.

Jānis Krastiņš, arhitektūras doktors un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, ir pasaulē augsti vērtēts arhitektūras, īpaši jūgendstila, eksperts un viens no ievērojamākiem un ražīgākajiem pētniekiem Latvijas arhitektūras teorijā. Jāņa Krastiņa darbu klāstā ir vairāk nekā 680 publikāciju, tai skaitā 25 grāmatas par Rīgas un Latvijas arhitektūras mantojumu.

Nominācijā "Kultūras mantojuma izpēte" balva piešķirta Aidai Podziņai, Kasparam Putriņam par Rīgas Doma ērģeļu prospekta izpēti, kas ir unikāls, Latvijā līdz šim nebijis pētījums par izcilu mākslas pieminekli, kas atspoguļo ne tikai konkrēta objekta vēsturi un mākslinieciskās vērtības, bet ir arī nozīmīgs ieguldījums Latvijas mākslas vēstures izpētē.

Balva nominācijā "Kultūras mantojuma restaurācija" tikusi Latvijas Etnogrāfiskajam Brīvdabas muzejam par Darvas cepļa restaurāciju, kas ir šajā laika periodā ievērojamākais veikums restaurācijas jomā muzejā, respektējot pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados izmantotās metodes, lai saglabātu unikālu vēsturisku saimnieciskās darbības liecību.

"Kultūras mantojuma popularizēšanas" balva piešķirta Kuldīgas restaurācijas centram par regulāru logu apkopes akciju, kuru īstenojot tiek veikta ne tikai kultūras mantojuma popularizēšana. Savukārt balvu "Labākais saimnieks" žūrija vienojās piešķirt diviem pretendentiem – priesteriem Andrim Vasiļevskim un Eduardam Voroņecikim. Priesteris Andris Vasiļevskis darbojas suitu novadā. Tieši šīs Kurzemes katoļu draudzes viņa personā ir ieguvušas lietpratīgu un dziļi ieinteresētu seno sakrālās arhitektūras un mākslas vērtību apsaimniekotāju.

Īpašo balvu par sadarbību kultūras pieminekļa restaurācijā žūrija nolēma piešķirt autoru kolektīvam un sadarbības partneriem par Ventspils Livonijas ordeņa pils restaurāciju.

Pieteikumus par ieguldījumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā laikā no 2011.-2012.gadam Kultūras mantojuma Gada balvai izvērtēja profesionāla žūrija un piešķīra apbalvojumu piecās nominācijās: par kultūras mantojuma izpēti, kultūras mantojuma popularizēšanu, kultūras mantojuma restaurāciju, labākajam kultūras pieminekļa saimniekam un Lielo Gada balvu mantojumā. Piešķirta arī žūrijas speciālbalva par sadarbību kultūras pieminekļa restaurācijā, kā arī atzinības raksti par ieguldījumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā.

Apbalvojums ietver simbolisku marmora ķieģeli un naudas prēmiju, ko laureāti saņems 2013.gada 7.jūnijā jaunatklātajā koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" Grīziņkalnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!