Foto: F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku dalībniekus un apmeklētājus ievērot drošības noteikumus, lai svētku sajūtu neaptumšotu negadījumi un nelaimes. Savukārt kolektīvu vadītājus VUGD lūdz veltīt laiku, lai dalībniekiem atgādinātu par ugunsdrošību un drošību uz ūdens, kā arī instruētu, kur meklēt palīdzību nelaimes gadījumā.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, svētku dalībniekiem jābūt prātīgiem, lai ar savu rīcību tie neizraisītu ugunsnelaimi. Telpās, kurās notiek mēģinājumi, nakšņošana vai uzturēšanās dienas laikā, nedrīkst lietot atklātu liesmu, bet smēķēšana ir atļauta tikai tam īpaši paredzētās vietās, kur ir izvietotas attiecīgas norādes. Pēc smēķēšanas jāpārliecinās, ka cigaretes gals ir kārtīgi nodzēsts, un gruzdošu to nedrīkst mest atkritumu urnā.

Steigā gludinot svētku tērpus vai sildot tēju, pirms došanās prom nedrīkst aizmirst izslēgt visas elektroierīces. Savukārt naktsmītnes vietā jau laicīgi jāiepazīstas ar evakuācijas plānu un ugunsdzēšamo aparātu izvietojumu, lai ugunsgrēka izcelšanās gadījumā nerastos panika un visi iemītnieki varētu sekmīgi pamest telpas.

Pamanot telpā ugunsgrēku vai sadūmojumu, vispirms jāizsauc ugunsdzēsēji, zvanot uz vienoto ārkārtējo notikumu tālruni 112. Ja nelaime ir izcēlusies naktī, jāpamodina arī pārējie kora vai deju kolektīva biedri, kas atrodas tai pašā telpā, bet pēc tam jāmetas rāpus un jāmēģina izkļūt no telpas, pārvietojoties pēc iespējas tuvāk grīdai, jo tā būs vieglāk elpot. Jāsaglabā miers, un nedrīkst krist panikā.

Ja ugunsgrēka laikā nav iespējams izkļūt no telpas, tai jāaizver durvis, spraugas jānoblīvē ar slapju audumu un jāgaida palīdzība pie loga, vienlaikus cenšoties pievērst garāmgājēju uzmanību, radot troksni, vicinot auduma gabalu un saucot palīgā. Kad ierodas ugunsdzēsēji, viņu norādījumi jāizpilda bez ierunām.

Ja karstumā svētku dalībnieki izlēmuši nopeldēties, jāatceras, ka nepazīstamā ūdenstilpē nedrīkst uzreiz lēkt iekšā, jo tā var gūt smagas, paliekošas traumas. Ūdenī ir jāieiet pakāpeniski arī tāpēc, lai nerastos sirdsdarbības un asinsrites problēmas un muskuļus nesarautu krampji. Svētku dalībnieki tiek aicināti neiet peldēties vienatnē, stiprā vējā vai naktī. Nedrīkst aizmirst, ka peldēšanās alkohola reibumā var beigties traģiski.

VUGD atgādina, ka slīcēju var glābt tikai cilvēks, kurš labi apguvis peldēšanas tehniku un zina paņēmienus, kā satvert cietušo un izvilkt viņu krastā. Slīcējam var sniegt palīdzību arī no krasta, pametot virvi vai kādu peldošu priekšmetu, kas palīdzēs cilvēkam noturēties virs ūdens.

Ikvienam jāatceras, ka ugunsgrēka vai nelaimes gadījumā palīdzību vienmēr var izsaukt, zvanot uz vienoto ārkārtējo notikumu tālruni 112. Zvanot uz šo numuru, iespējams izsaukt jebkuru no operatīvajiem dienestiem.

Zvanot uz 112, vispirms īsumā jāpastāsta, kas ir noticis, tad pēc iespējas precīzāk jānosauc vieta, kur tas ir noticis, minot pilsētu, ielu, adresi un konkrētu telpu. Ja nelaime notikusi pasākuma vietā, jācenšas norādīt kādi orientieri, piemēram, blakus esošas teltis, kafejnīcas, ieejas vai sektora apzīmējumi utt. Jānosauc savs vārds un uzvārds, ja iespējams, arī tālruņa numurs, no kura tiek veikts zvans, jāatbild uz dispečera jautājumiem īsi un konkrēti.

Jāatceras, ka pats zvanītājs nedrīkst pārtraukt sarunu pirmais. Gaidot ierodamies operatīvos dienestus, telefons jātur tuvumā.

VUGD darbinieki dežūrēs Dziesmu un deju svētku norises vietās, tāpēc nepieciešamības gadījumā dalībnieki pie viņiem varēs vērsties arī klātienē.

Kā ziņots, XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!