Foto: Publicitātes foto

Kultūras ministrijā (KM) notikušajā sanāksmē nolemts pārvietot Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājumus no Rīgas pils telpām uz pagaidu krātuvēm.

Sanāksmē piedalījās valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), KM un Rīgas pilī esošo muzeju vadītāji, kuri bija vienisprātis, ka ir nepieciešama muzeju krājumu pārcelšana uz kultūrvēsturiskajām vērtībām piemērotākām un drošākām telpām.

Sanāksmes laikā tika uzsvērts, ka muzejiem jāpamet Rīgas pils telpas iespējami drīzā laikā, lai saglabātu kultūrvēsturiskās vērtības un eksponātus. Par to sanāksmē vienojās trīs muzeju vadība – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Ilze Knoka.

KM uzskata, lai nodrošinātu kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu, ka pašlaik ir jāvienojas par kultūras vērtību uzglabāšanai piemērotāko risinājumu. KM valsts sekretārs Guntis Puķītis uzsver, ka pagaidu telpu risinājumiem ir jābūt atbilstošiem, ievērojot muzeju specifiskās prasības, kas saistītas ar eksponātu uzglabāšanu. Ministrija kā vienu no risinājumiem ir piedāvājusi iespēju Latvijas Nacionālās bibliotēkas topošās ēkas krātuvē izvietot nozīmīgu RMM krājuma daļu, kurai tur būtu vispiemērotākie klimatiskie apstākļi, piemēram, manuskriptu un citu kultūrvēsturisko vērtību uzglabāšanai.

Klātesošie muzeju un KM pārstāvji iepazinās ar VNĪ veiktajiem aprēķiniem par muzeju pārvietošanu uz pagaidu krātuvēm, telpu tehnisko stāvokli, par atbilstīgu jauno telpu pielāgošanu un sagatavošanu muzeju vajadzībām. VNĪ pārstāvji informēja par telpām Brīvības ielā 32, bijušajā Vēstures un filozofijas fakultātē, kuras varētu pielāgot LNVM ekspozīciju izvietošanai. Savukārt, lai pienācīgi izvietot muzeja krājumu daļu, tiek piedāvātas telpas Lāčplēša ielā 106/108, kur plānots pielāgot vairākus korpusus. Paredzēts, ka VNĪ veiks precīzākus aprēķinus, kas atbilst konkrētajiem piedāvātajiem telpu risinājumiem, atbilstoši muzeju specifiskajām vajadzībām.

Tāpat sanāksmes dalībnieki vienojās, ka jāturpina aktīvs darbs pie jau agrāk plānotās jaunās muzeju krātuves ēkas (Rīgā, Pulka ielā) projekta īstenošanas līdz 2016.gada pirmajai pusei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!