Foto: Publicitātes attēli

Ceturtdien, 16.janvārī, Latvijas Pasts organizē pirmās dienas zīmogošanu Latvijas–Zviedrijas pastmarku kopizdevumam "Kultūras galvaspilsētas 2014". Pastmarkas izdotas, atzīmējot Latvijas galvaspilsētas Rīgas un Zviedrijas pilsētas Ūmeo Eiropas kultūras galvaspilsētu statusu 2014.gadā.


Pastmarkās attēloti abām pilsētām būtiski arhitektūras objekti – Latvijas Nacionālā bibliotēka Rīgā un modernās mākslas muzejs "Bildmuseet" Ūmeo. Pirmās dienas zīmogošana paredzēta pasta centrā "Sakta", Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst. 7.30 līdz pat 19.

Pastmarku dizains tapis Latvijas un Zviedrijas valstu pasta operatoru sadarbības rezultātā, un to izstrādājusi Zviedrijas dizaina kompānija "SGC & LLLL". Savukārt pirmās dienas aploksnes ārējo veidolu "Latvijas Pasts" izstrādāja kopā ar nodibinājumu "Rīga¬ 2014".

Katras pastmarkas tirāža ir 300 000 eksemplāru. Pastmarka, kurā atveidota Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, paredzēta vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanai uz Eiropas Savienības dalībvalstīm – tās nominālvērtība ir 0,78 eiro. Savukārt pastmarka ar Ūmeo modernās mākslas muzeja attēlu paredzēta vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā, un šīs pastmarkas nominālvērtība ir 0,50 eiro.

"Pastmarkas ir ne tikai vērtszīme, kas apliecina konkrēta sūtījuma apmaksu, bet arī valsts simbols, kas apceļo visu pasauli. Tāpēc Latvijas Pasts izdoto pastmarku tēmas cenšas maksimāli daudz sasaistīt ar valstij svarīgiem notikumiem un simboliem, tādējādi veicinot Latvijas atpazīstamību pasaulē. 2014.gads neapšaubāmi kļūs vēsturisks ar tām norisēm, kas skars Rīgas kā Eiropas kultūras galvsaspilsētas aktivitātes. Esam pagodināti ar jaunajām pastmarkām sveikt ne tikai Rīgu, bet arī Ūmeo," norāda Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

Nākamo filatēlijas izdevumu plānots izdot 2. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!