Foto: LETA

16. oktobrī plkst. 16 Gaismas pilī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks izstādes "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem" atklāšana. Pasākumā piedalīsies LNB direktors Andris Vilks, izstādes koncepcijas autors Deniss Hanovs, rakstniece un dramaturģe Inga Ābele un citi, vēsta pasākuma rīkotāji.

Attēlā redzam grāmatiņu brūnos vākos – tā saukto "Baltijas jaunatnes kalendāru 1914. gadam" – vizuāli tas pat nedaudz atgādina mūsdienās tik populāro Moleskine blociņu. Tā īpašnieces vācu izcelsmes vidusšķiras meitenes E. Urdevičas (Urdewitsch) vārdu mēs visticamāk nekad neuzzināsim, tāpat kā neuzzināsim viņas acu krāsu, balss tembru vai mīļāko dzīvnieku. Taču lakoniskais ieraksts 19. gs. "Moleskine" blociņa 78. lappusē "Vācija pieteica karu Krievijai" iezīmē gan viņas pašas bērnības beigas, gan arī beigas 19. gadsimta Rīgai.

Izstāde ir mēģinājums ielūkoties dinamiskajā, daudzveidīgajā, etniski un kultūras ziņā tik raibajā pilsētas dzīvē līdz 1914. gadam, kad Eiropā sākās Pirmais pasaules karš. Izstādes eksponāti ir 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma drukātās liecības par rīdzinieku dzīvi laikmetā, kas beidzās pirms simts gadiem. Vairums no tām ir LNB krājuma daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!