Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pirmdien no rīta Latvijas Radio pavēstīja, ka pagaidām nav pieņēmusi lēmumu par demisiju pēc aizvadītās nedēļas nogales notikumiem XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Ministre sacīja: "Es vēl neesmu pieņēmusi lēmumu. Ministrs nav privātpersona, kura var pieņemt lēmumus, ignorējot sabiedrības viedokli."

"Man nav tik bieza āda, lai es varētu ignorēt sabiedrības viedokli," par gājiena laikā izskanējušo nosodījumu ministres lēmumam atcelt gājienu un "bērniem atņemto svētku sajūtu" LNT raidījumam “900 sekundes” teica Seile.

Viņa tāpat norādīja, ka pēc premjeres Laimdotas Straujumas atgriešanās Latvijā pārrunās šo jautājumu arī ar valdības vadītāju..

Seile intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka atbildība par svētku norisi jāuzņemas ne vien rīkotājiem, bet arī pašiem bērniem un viņu vecākiem. "Ir jāatbild uz jautājumiem, kāpēc mēs rīkojam šos svētkus, kādu nākotni saviem bērniem mēs veidojam?"

Seile atzina, ka pašlaik atbildīgajiem dienestiem nav jaunu versiju par iemesliem, kādēļ sestdien Mežaparkā notika masveida bērnu ģībšana. Viņa arī uzsvēra, ka tik milzīga pasākuma norise nav iespējama bez problēmām, taču esot arī daudz lietu, kas jāuzlabo.

"Arī tagad, kad ir pagājušas vairāk nekā 24 stundas pēc pasākuma, jaunas versijas par notikušo nav parādījušās. Tas, kas notika ar bērniem, nav viena vakara sekas, bet ilgākā laikā iegūta noguruma sekas," sacīja Seile un piebilda, ka, viņasprāt, vairāk būtu jānodrošina līdzsvars un vairāk jārūpējas par ēdināšanu. Pēc ministres teiktā, dažu svētku dalībnieku vecāki interesējušies, kāpēc bērniem netiek piedāvāti čipši un limonāde.

Ministre kā vēl vienu aktuālu problēmu norādīja bērnu neveselīgos ēšanas paradumus. "Mēs dodam veselīgu pārtiku, bet bērni nav pieraduši pie veselīgas pārtikas, kas rada papildus slodzi un stresu organismam," sacīja Seile un piebilda, ka, kā jau lielā pasākumā, bijušas arī dažādas atsauksmes no vecākiem, tostarp sūdzības, kur lielākoties pārmests par porciju lielumu.

Viņa arī uzsvēra, ka nav indikāciju, ka sestdienas ģenerālmēģinājuma laikā būtu bijušas problēmas saistībā ar pārtikas kvalitāti. Ministre noraidīja arī pārmetumus, ka bijušas problēmas ar ūdens pieejamību. "Bija bērni, kas izmeta pusizdzertas ūdens pudeles" viņa sacīja intervijā Latvijas Radio.

Kā pirmdien no rīta pa tālruni LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības ministre, pieaugušie nav pietiekami atbildīgi, lai izvērtētu bērnu atpūtu un nogurumu, tāpēc bijis jāatceļ gājiens. Pašlaik Seiles skatījumā jautājumā par viņas politisko atbildību ir sašķēlusies divās daļās.

Ministre arī atzina, ka ar premjeri viņai nav bijusi izvērsta saruna par sestdienas notikumiem. Savukārt premjere pavēstījusi, ka veidos komisiju apstākļu pārbaudīšanai, tomēr pagaidām nav informācijas, kas būs tās sastāvā.

Jau ziņots, ka sestdienas vakarā īsi pēc plkst. 21 pēkšņi pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." ģenerālmēģinājums, jo masveidā sākuši ģībt svētku dalībnieki.

Saistībā ar šiem notikumiem Mežaparka estrādes noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā oficiāli tika atcelts svētdien paredzētais Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens. Lēmums par gājiena oficiālu atcelšanu tika pieņemts pēc naktī sasauktās svētku rīkotāju operatīvās rīcības grupas ārkārtas sanāksmes, kas notika plkst.23.

Neraugoties uz to, ka gājiens tika atcelts, dalībnieki svētdien tajā piedalījās brīvprātīgi.

Arī svētdienas vakarā, kad daudzi tūkstoši XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." dalībnieku un skatītāju pulcējušies Mežaparka Lielajā estrādē, sociālajos tīklos atkal uzvirmojis jauns bažu vilnis, ka atkārtojas līdzīga situācija kā dienu iepriekš.

Tomēr Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) preses pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" šīs bažas noliedza, uzsverot, ka dalībnieku skaits, protams, ir liels un daudziem ir nepieciešama mediķu palīdzība, taču svētdienas vakarā nav tāda situācija, kā sestdien notikušajā ģenerālmēģinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!