Foto: LETA
No 15. jūlija līdz 19. jūlijam Latvijā notiek starptautiskais folkloras festivāls "Baltica 2015", informē Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

Festivālā piedalās etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Šogad "Baltica" dalībnieku skaits ir lielākais festivāla vēsturē - 3500. "Baltica 2015" tēma - "Mantojums".

Trešdien, 15. jūlijā, Rīgā notika Baltijas diena ar izstādes "Baltica Latvijā" atklāšanu, Baltijas valstu teicēju koncertu, dokumentālās filmas "Uz kalnukalnu stāvo" pirmizrādi un Baltijas danču vakaru. Tāpat ikviens bija aicināts uz "Baltica 2015" ieskaņas pasākumu Lielvārdē.

Ceturtdien, 16. jūlijā, Rīgas dienā - pieejama plaša pasākumu programma un gadatirgus Vērmanes dārzā. Ikviens ir aicināts uz meistarklasēm un koncertiem, kas veltīti pirmajam nozīmīgajam latviešu mākslu mecenātam Augustam Dombrovskim, notiks arī Ziemeļlatgales reģionam veltīts sarīkojums. Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā notiks festivāla "Baltica" mantojuma vakars, kurā tiks pieminēti tie, kuru devums tradicionālās kultūras mantojuma saglabāšanā, popularizēšanā un tālāknodošanā ir īpaši vērtīgs. Dienas izskaņā ikviens būs aicināts uz dančiem pie Brīvības pieminekļa un Festivāla kluba pasākumiem Mazajā Ģildē.

Ceturtdienā festivāla pasākumi notiks arī Aizkrauklē, Cēsīs, Dikļos, Dobelē un Talsos.

Piektdien, 17. jūlijā, Dainu kalna dienā notiks pasākumi Turaidā un Siguldā. Rīgas pasākumu programmu veidos ārvalstu grupu koncerts uz "Origo Summer Stage" skatuves, "Ziedu balle" Latvijas Botāniskajā dārzā, koncerti izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" un koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga". Īpašs notikums būs novadu sadziedāšanās Rīgas kanāla malās pie Latvijas Nacionālās operas. Rēzeknē ikviens būs gaidīts uz Danču nakti pilsētā.

Sestdien, 18. jūlijā, Latgales dienā pasākumi notiks Līvānos, Ludzā, Viļakā, Viļakas novadā, Viļānos un Rēzeknes novadā. Rēzeknē tiks atklāta tautas lietišķās mākslas izstāde "Mūsu mantojums", norisināsies jauno skaņu ierakstu priekšāstādīšanas koncerts, cepļa iekuršana, mazākumtautību grupu koncerts, novadu sadziedāšanās Rēzeknes pilskalnā, Latgales gadatirgus, skotu un latgaliešu stāstu sasaukšanās, koncerts "Gaiss, Uguns, Ūdens, Zeme" Latgales vēstniecībā "Gors" un festivāla Dižkoncerts Rēzeknes novada Ančupānu ielejā.

Festivāla noslēguma dienu svētdien, 19 .jūlijā, Rēzeknē ievadīs reducētās keramikas cepļa atvēršana pie Rēzeknes pilskalna un Saimes rīts - festivāla "Baltica" brokastis, notiks festivāla gājiens. "Baltica 2015" noslēgs Ārvalstu grupu koncerts Festivāla parkā.

Festivāls "Baltica" ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību un citas tradicionālās kultūras vai mākslas izpausmes formas. "Baltica" kopš 1987.gada ik gadu pēc kārtas notiek Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek 10.reizi.

Starptautisko folkloras festivālu "Baltica" rīko LNKC sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām. Lielākā daļa "Baltica 2015" pasākumu ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!