Foto: LETA

Kultūras ministrijas (KM) aicinājumam pieteikt pretendentus Izcilības balvai kultūrā saņemti 15 pieteikumi, balvai piesakot 14 pretendentus, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Divi pieteikumi balvai iesniegti par vienu kandidātu.

Kandidātu pieteikumus galvenokārt iesūtījušas KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, pašvaldību struktūrvienības, bet ir arī saņemti pieteikumi no nevalstiskajām organizācijām.

Balvas kandidātu pieteikumus izvērtē Latvijas Nacionālā kultūras padome, izvēloties trīs kandidātus, kurus iesniedz apstiprināšanai kultūras ministrei. Sabiedrībai kandidātu vārdi tiks atklāti novembra beigās KM rīkotā preses konferencē, piebilda Vizule.

Pagājušajā gadā, kad Izcilības balva kultūrā tika pasniegta pirmo reizi, balvas saņemšanai tika izvirzīti 26 pretendenti.

Jau ziņots, ka KM plānojusi piešķirt ne vairāk kā trīs Izcilības balvas kultūrā un katru ne vairāk kā 7000 eiro apmērā, izvērtējot sasnieguma un veikuma nozīmību un rezonansi starptautiskā un nacionālā kontekstā, pienesumu kultūras telpai un ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā.

Uz Izcilības balvu var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citos profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā, ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums, piemēram, viesizrādes, izstādes un citi pasākumi, guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā, kā arī tad, ja veikums piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Izcilības balva kultūrā tika iedibināta pēc kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu, lai ik gadu izvērtētu izcilus starptautiska mēroga sasniegumus kultūrā.

Kā pirmie Izcilības balvu kultūrā 2014.gadā saņēma tenors Aleksandrs Antoņenko, kinorežisors Jānis Nords un muzejs "Žaņa Lipkes memoriāls".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!